Simion combineerde zijn werk als raadslid met zijn werk bij het COC. De meeste mensen zullen Simion herkennen van zijn jarenlange strijd voor een Slavernijmuseum, zijn roep om het verkleinen van de kansenkloof in het onderwijs en het Amsterdamse excuses voor het slavernijverleden.

“ De bijdrage van Simion aan Amsterdam en met name zijn inzet voor de zwarte gemeenschap, is van grote waarde geweest. Ik ben ervan overtuigd dat we nog veel van Simion gaan horen! ”

Ivolaine de Nobrega

Wat is je mooiste herinnering aan je raadswerk?

Mijn mooiste herinneringen zijn natuurlijk het aannemen van de voorstellen over het slavernijmuseum en het excuses voor het slavernijverleden. Beide raadsvergaderingen zal ik natuurlijk nooit meer vergeten. De voorstellen hebben een enorme impact op de Nederlandse samenleving gehad en dat vind ik fantastisch. De voorstellen zijn echt tot stand gekomen door de aanwezigheid van GroenLinks in de raad en het stadsbestuur. We hebben dit onderwerp succesvol op politiek niveau geagendeerd door onze bestuursstijl die activistisch is, maar wel verbindend. Daarnaast waren de mooie momenten het mogen helpen van mensen die in de knel zitten of tussen wal en schip vallen, omdat het beleid niet goed voor hen werkt. Ik vond het heel fijn dat ik een verschil kon maken vanuit de politiek.

Welke mensen/organisaties zullen je altijd bij blijven?

Er zijn tientallen organisaties in de stad die indruk maken op mij, dus het is moeilijk kiezen. Amsterdammers die opkomen voor hun buurt en strijden tegen gentrificatie zoals "Verdedig Noord", zijn succesvol in het aankaarten van de consequenties van gentrificatie. 

Ook de We Are Here groep die GroenLinks geïnspireerd heeft te komen met voorstellen zoals: de Bed Bad en Brood Voorziening, de 24 uursopvang, het Stadspaspoort en het laten studeren van 18+ ongedocumenteerden. 

In Zuidoost zie je dat er veel initiatieven zijn die inzetten op de kracht en "assets" van bewoners uit het stadsdeel. Denk hierbij aan Prospect Eleven die starters uit de creatieve industrie helpt om op professioneel niveau te werken. Maar ook The Extra Miles, een ondernemershuis waar tientallen ondernemers bij elkaar komen en met de synergie die er ontstaat serieus samenwerken met grote bedrijven en de overheid. Zo zorgen deze initiatieven ervoor dat de lokale economie werkt voor lokale bewoners en ondernemers. Wij hebben mede daarom volop ingezet op Community Wealth and Health Building, zo kunnen we ervoor zorgen dat het geld dat verdiend wordt, meer en langer circuleert in de wijk.

“ Simion heeft een bijeenkomst georganiseerd in Amsterdam Zuidoost met ouders, jongeren en jongerenwerkers in verband met een aantal geweldplegingen in de buurt. Het was een van de meest indrukwekkende en mooie gesprekken in de stad waar ik deel van uit mocht maken. Het liet duidelijk zien hoe belangrijk Simion is in de gemeenschap van Zuidoost en zijn verbindende rol in de stad. Ik ga hem enorm missen maar ben dankbaar dat ik van hem heb mogen leren. ”

Imane Nadif Raadslid GroenLinks

Wat ga je absoluut niet missen?

Wat ik niet ga missen is de hijgerigheid die je soms in de politiek ziet. Vooral in de eerste periode zie je dat nieuwe raadsleden zich willen profileren en soms op een lelijke manier vliegen vangen bij kleine onderwerpen. Dit wordt dan opgepakt door sommige media, die dat gedrag (on)bewust op die manier juist belonen en stimuleren. Een raadslid die amper de media haalt maar wel super kritisch is kan veel effectiever zijn dan iemand die elke week de media haalt omdat hij of zij schreeuwt. Wij als politici moeten bij onszelf te rade gaan, of het eindeloze afbranden en willen profileren niet de reden is waarom mensen geen vertrouwen hebben in de politiek. 

Wat was je lievelingsdossier?

Mijn lievelingsdossier was alles wat te maken had met mbo en digitalisering en dat terwijl ik die portefeuilles niet heel lang gedaan heb. Diversiteit, Inclusie, Racisme, Ongelijkheid en Discriminatie zijn onderwerpen waar ik me veel mee bezig heb gehouden. Niet omdat ik het leuk vond, integendeel. Het is de urgentie en grote noodzaak die me gedreven heeft op die thema's.

Voor welk onderwerp kan iedereen je nog bellen ook nadat je uit de raad vertrokken bent? 

Iedereen kan me altijd bellen voor alles wat te maken heeft met Amsterdam-Zuidoost, het Slavernijmuseum, de Excuses en Community Health and Wealth Building. Al hoop ik niet gebeld te worden omdat er heftige obstakels zijn haha.

“ Simion is dé politieke aanjager achter het Nationaal Slavernijmuseum. Als oppositieraadslid bracht hij mensen samen, kwam met het initiatiefvoorstel in de gemeenteraad en zorgde voor een brede raadsmeerderheid. En hoe. Ik vergeet nooit meer hoe hij met zijn persoonlijke prachtige en ontroerende speech in de raad links en rechts overtuigde van de het belang en de noodzaak van het vertellen van deze geschiedenis, en, in zijn woorden; hoe dit "museum uiteindelijk bijdraagt aan een trotse, volwassen, zelfbewuste en verzoenende samenleving". Na zijn verhaal stapte hij achter het katheder vandaan en werd hij gefeliciteerd en omhelst door vele raadsleden. Het maakte grote indruk op de raad. Dat het museum er nu komt is zijn grote verdienste. Simion is op zijn best als hij spreekt uit zijn hart. Dat deed hij die dag. Maar ook nog vele andere momenten daarna. Momenten dat de raadsleden even opkeken van hun telefoons en laptops om te luisteren naar zijn wijze woorden. ”

Femke Roosma Fractievoorzitter GroenLinks Amsterdam

Wat zou je nog willen zeggen? Wat geef je een nieuwe gemeenteraad mee?

Ik hoop van harte dat de nieuwe gemeenteraad inziet hoe uniek het is wat wij in Amsterdam doen met de Masterplannen in Zuidoost, Noord en Nieuw-West. Wij geven passende oplossingen aan de ongelijkheid die de afgelopen 15 jaar drastisch is toegenomen in Nederland. Met het Masterplan hebben we volgens mij nu echt het juiste instrument in handen. 

Mijn oproep is om bijvoorbeeld in Zuidoost het Masterplan en Community Wealth and Health Building vanuit een Bijlmerrennaissance uit te voeren. Zuidoost heeft een hyperconcentratie van talenten op het gebied van sport, kunst, cultuur en culinaire tradities. Er zijn veel mensen die in het weekend van buiten Zuidoost hierheen komen om de cultuur te proeven en inkopen te doen. 

Bovendien zijn er artiesten die op internationaal niveau zijn doorgebroken en dan heb ik het nog niet eens gehad over onze topsporters. Tot nu toe hebben ze dit allemaal zelf voor elkaar gekregen zonder de hulp van de overheid.  

Om dit te laten slagen is een beweging nodig van de overheid, bedrijven, bewoners, kunstenaars, ontwerpers, sporters en young professionals. We hebben bijvoorbeeld genoeg studenten op mbo-, hbo-, en wo-niveau die willen weten hoe zij onderdeel kunnen worden van een bedrijf, een organisatie of de overheid. Geef hen een kans om carrière te maken, in een traineeship programma die gekoppeld is aan het Masterplan. Laten we de Bijlmer Renaissance tot een beweging maken. Zo kunnen we flinke stappen zetten in de ontwikkeling van geheel Amsterdam! Laten we de Bijlmer Renaissance tot een beweging maken. De ingrediënten hebben we al. 

“ Ik zal nooit de fijne wandelingen met Simion vergeten. Maatschappelijk betrokken met een groot “hart” voor Zuidoost! De gesprekken in het beginstadium over Community Wealth Building heb ik als zeer plezierig en vruchtbaar ervaren. Het mooie is nu dat dit tot uiting is gekomen in Zuidoost. Het is een gemis maar de vriendschap en het contact is blijvend. Ik wens je alle goed liefde en geluk met je volgende mooie stappen! ”

Virgill Olvira

Op welke drie resultaten ben je het meest trots? 

Het Slavernijmuseum, de excuses en Community Wealth Building. Ik heb er mooie herinneringen aan en ben er trots op.

Van welk typisch raadsjargon durfde je heel lang niet te vragen wat het betekent? 

De term ‘aanhouden’ van een motie zorgde in het begin nogal voor verwarring. Je kunt het als beginneling namelijk op verschillende manieren interpreteren.

“ Simion is voor mij en ontzettend veel andere Amsterdammers - in het bijzonder in Zuidoost - een voorbeeld en bron van inspiratie. Als man durft hij zich kwetsbaar op te stellen, het tonen van kwetsbaarheid toont kracht en dat maakt hem een belangrijk rolmodel in het kader van mannenemancipatie. Tegelijkertijd zet Simion zich tomeloos in voor de strijd tegen racisme en discriminatie en voor erkenning en herstel van Nederlands kolonialisme en het slavernijverleden ”

Jazie Veldhuyzen Fractievoorzitter BIJ1
Bekijk een paar van Simions hoogtepunten Afspelen op YouTube