Rafelranden en tegencultuur

Amsterdam is uniek vanwege haar lange traditie van tegencultuur aan de rafelranden van de stad, zoals Garage Noord, Nieuw en Meer en Sexyland. Op deze plekken ontstaat spontaan kunst, kunnen mensen zichzelf zijn en wordt cultuur gezamenlijk beleefd, zonder onnodige bemoeienis van buitenaf. We maken meer ruimte maken voor vrije plekken waar Amsterdammers kunnen experimenteren met cultuur.

Cultuur nadat de klok twaalf slaat

De nacht is een plek waar vernieuwende, experimentele, prachtige kunstvormen ontstaan die overdag niet te zien zijn. Onze nachtcultuur vormt een belangrijk onderdeel van Amsterdam, en moet beschermd blijven. Daarom is het stadsbestuur voor het eerst ooit bezig met het ontwikkelen van een Nachtvisie.

De Kus Zuidoost

Kunst in elke wijk

Veel verhalen die deel uitmaken van de rijkdom van onze cultuur, hebben geen podium. Met het nieuwe Kunstenplan zetten we ons in voor de groei van kunst en cultuur in de wijken, met meer aandacht voor lokale makers. Elk stadsdeel zou toegang moeten hebben tot kunst en cultuur die verbindt, inspireert, en vernieuwt.

Steun aan de culturele sector

De culturele sector is ontzettend hard geraakt door de coronacrisis. We moeten alles op alles zetten om de kunst en cultuur te waarborgen. Daarom heeft GroenLinks-wethouder Touria Meliani dit noodplan gepresenteerd. Met de extra steun zorgen we onder andere dat de Amsterdamse broedplaatsen en de instellingen die onder het Kunstenplan vallen, niet kopje onder gaan.