Gemeente Amsterdam komt met een plan voor noodsteun nu én hulp straks, als de coronamaatregelen versoepelen en de cultuursector weer kan opstarten. Het omvat 21,4 miljoen euro voor schadeherstel en hulp bij de herstart. Amsterdam kan deze schade als gemeente niet alleen herstellen, dus werken we samen met de provincie en private fondsen en bedrijven.
Kunst en cultuur bepalen grotendeels de stad: kleurrijk en bruisend. Culturele voorzieningen trekken Amsterdammers en bezoekers van buiten de stad en zorgen voor veel werkgelegenheid. Dat koesteren we en willen we behouden. Vandaar dit plan. Het wordt in stappen uitgevoerd, te beginnen met noodsteun.
Waar gaat het geld naartoe?
Een paar concrete voorstellen uit het plan:
- 16 miljoen euro gaat naar instellingen die onder het Kunstenplan vallen én instellingen daarbuiten, zoals kleine (buurt)theaters en musea.
- 2 miljoen euro gaat naar het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) voor projecten van onafhankelijk werkende makers en buurtinitiatieven.
- 0,5 miljoen euro is voor broedplaatsen die in zwaar weer verkeren.
Nachtcultuur, festivals en evenementen
Ook de nachtcultuur en organisatoren van evenementen en festivals hebben zwaar te lijden onder de coronacrisis. Zij hebben waarschijnlijk het langst met beperkingen door de coronamaatregelen te maken. Dat maakt de toekomst onzeker. Om grote en kleine evenementen in de stad verantwoord te laten beginnen, werkt onze wethouder Touria Meliani een aantal plannen verder uit:
- Er komt een speciale stimuleringsregeling voor culturele nachtclubs. Daarmee kunnen makers, dj’s en kunstenaars geboekt worden, zodra de deuren opengaan.
- Gemeente Amsterdam brengt dit jaar, en mogelijk ook in 2022, minder leges in rekening voor festivals en evenementen die een vergunning nodig hebben.
Waar komt het geld vandaan?
Het totaalbedrag van 21,4 miljoen euro voor het plan bestaat uit:
- het resterend bedrag van de gemeentelijke steunmaatregel 2020 (€ 5,7 miljoen);
- geld uit het 2e steunpakket van het Ministerie van OCW voor de lokale cultuursector (€ 15,7 miljoen).