Wat hebben we al gedaan?
- Landelijk hebben we samen met andere partijen gepleit voor de afschaffing van het leenstelsel en pleiten we nu voor eerlijke compensatie van de pechgeneratie
- GroenLinks vindt het belangrijk dat studenten een plek kunnen vinden in Amsterdam. De afgelopen periode gaven we huurders van kamers daarom meer rechten, en zetten we ons in voor goed onderhoud van woningen in studentencomplexen.
- We zijn kritisch op vastgoedprojecten en hebben gepleit voor goede inspraak van studenten, medewerkers en omwonenden bij het participatietraject rondom het Universiteitskwartier in de binnenstad.
Wat willen we nu doen?
- We zetten ons in voor genoeg en goede studentenkamers in de stad door de wooncrisis aan te pakken en huurprijzen te reguleren.
- Amsterdam is een studentenstad. De studentencultuur is bepalend voor de sfeer in onze stad. Daarom moeten studentenverenigingen, net als andere maatschappelijke voorzieningen, ruimte krijgen in de stad. Bijvoorbeeld door tegen redelijke prijs panden te huren om vanuit te opereren.
- Een levendige nachtcultuur is belangrijk voor de studenten in onze stad. Onze wethouder heeft voor het eerst een Nachtvisie gelanceerd. Daarnaast pleiten we voor een actief metronetwerk in de nacht.
Onderwijsinstellingen zoals de HvA, VU en de UvA maken Amsterdam de levendige studentenstad die het is. Hoger onderwijsbeleid ligt voornamelijk bij de landelijke wetgever, en niet bij de gemeenteraad, al kan de gemeente wel verzekeren dat studenten voldoende en goede woonruimte hebben in de stad, veilig door de stad kunnen bewegen, en kunnen genieten van kunst, cultuur en nachtleven.
GroenLinks is van mening dat het hoger onderwijs wordt beheerst door economisme. Niet voor niets werd het Maagdenhuis door ontevreden studenten en docenten bezet. Toegankelijk hoger onderwijs moet jongeren opleiden tot kritische burgers. Hoger onderwijs moet voor iedereen toegankelijk zijn. Studenten met meer geld of extra hoge cijfers mogen geen voorrang krijgen. De toenemende selectie aan de poort bij hogescholen en universiteiten wil GroenLinks landelijk tegenhouden. Daarvan zijn vaak studenten uit een laag sociaaleconomisch milieu de dupe. Selectie aan de poort kan alleen bij uitzonderlijke opleidingen, zoals het conservatorium of bepaalde geneeskundestudies. Het bindend studieadvies en de harde knip tussen bachelor en master worden landelijk afgeschaft.
Het collegegeld is de afgelopen jaren fors gestegen. GroenLinks wil dat landelijk het collegegeld omlaag gaat. Studenten met een functiebeperking krijgen een aanvullende beurs en de aanvullende beurs wordt voor studenten met minder daadkrachtige ouders verhoogd. De mogelijkheden om gebruik te maken van het studievoorschot worden uitgebreid van 30 jaar naar 40 jaar.