We passen deze principes toe op nieuwe bouwplannen, maar ook op plannen die vorige besturen al hadden gepland. Zoals bijvoorbeeld in Amstel III, Buiksloterham en het Schinkelkwartier. Wat betekent dit dan concreet? Dat lichten we hieronder toe. 

Luchtfoto van een rendering van het nieuwe Schinkelkwartier

Schinkelkwartier

In Schinkelkwartier, op de grens van Nieuw-West en Zuid, wordt nu vooral gewerkt. Dat gaat de komende 25 jaar veranderen. Er komen 11.000 woningen bij. Schinkelkwartier wordt een wijk om te wonen, werken en ontspannen. Bovendien heeft de wijk op het moment last van geluidsoverlast door snelwegen, vliegverkeer en slechte luchtkwaliteit. Daarom willen we de wijk vergroenen en autoluw maken. Dit doen we door parken en andere groene ruimtes drastisch uit te breiden en de bereikbaarheid van de buurt met het OV te verbeteren. Naast deze veranderingen zorgen we ook voor veel sociale voorzieningen, zoals een gezondheidscentrum en verschillende opvanglocaties. Op die manier hopen we het Schinkelkwartier een levendige, gezonde en veilige wijk te maken, waar iedereen terecht kan.

Buiksloterham in aanbouw

Buiksloterham

Buiksloterham in Amsterdam Noord is een lange tijd een plek geweest voor veel bedrijven en industrieën. Wij willen in deze centrale wijk langs het water een prachtige plek bieden waar Amsterdammers kunnen wonen, sporten en ontmoeten. Om aan te sluiten bij de groene mentaliteit van de rest van Amsterdam, staat in dit plan staat circulariteit centraal. De wijk zal werken op duurzame energie en moet een voorbeeld zijn van innovatie en duurzaamheid. Zo willen we bijvoorbeeld zorgen voor een zero waste buurt, waarin materialen zoveel mogelijk worden hergebruikt en recycled, en willen we oplossingen toepassen om afvalwater hergebruiken. Deze wijk wordt voor iedereen: we zorgen voor meer betaalbare woningen zodat iedereen kan bijdragen aan een nieuwe, duurzame en diverse buurt.

Luchtfoto van een rendering van het nieuwe Amstel III

Amstel III

Amstel III verandert de komende jaren van een kantoorwijk in een levendige stadswijk waar je plezierig kunt wonen, werken en leuke dingen kunt doen. Er is plek voor ruim 15.000 woningen, waarvan 6.000 sociale huurwoningen en 6.000 middeldure woningen. Ook komen er veel voorzieningen, zoals winkels en horeca, buurtkamers, kinderopvang, werkruimtes, en een gezondheids- en jongerencentrum. Langs het spoor en tussen de ArenA en de Ikea komt een groot stadspark, het 'Hondsrugpark' en het Spoorpark.

Amstel III is voor iedereen. Ook voor bewoners en ondernemers die al in Zuidoost en de Bijlmer wonen. We zorgen dat zij kansen krijgen: om een baan te vinden, of te groeien met hun bedrijf, of voorrang te krijgen bij het huren of kopen van een woning.

Waarom een complete stad?

Op 16 september 2020 gaf wethouder Marieke van Doorninck de eerste Van der Vlislezing in debatcentrum De Balie. Wethouder Michael van der Vlis zette zich in de jaren '80 in voor een compacte stad. Marieke van Doorninck ging in deze lezing in op zijn visie en zette haar gedachtes over een complete stad uiteen. Kijk de lezing hier terug, of lees hem terug via deze link.