Hoe ziet jouw ideale stad eruit?

Een groene, compacte en toegankelijke stad, waar ruimte is voor verschillenden mensen, meningen, leefstijlen en culturen. Een stad van reuring en rust. Een stad die nooit af is. Een metropool op menselijke maat.  

Dit kan en moet nog beter in Amsterdam:

Amsterdam moet nog veel meer groen in de openbare ruimte hebben, meer zonnepanelen op de daken en meer windenergie om de stad klimaatneutraal te maken. Want dat heeft Nederland afgesproken in het nationale Klimaatakkoord. En de Amsterdammers moeten een grotere stem en rol hebben in inrichting van hun stad.    

Hoe bereik je jouw idealen het beste?

Met onder meer de Omgevingsvisie geven we de richting aan waar we als stad heen willen. We gaan in gesprek met Amsterdammers over hoe we daar kunnen komen. 

Wat heb jij aan het eind van je termijn (hopelijk) voor elkaar gekregen?

Zo veel mogelijk Amsterdammers betrekken bij het klimaatneutraal maken van de stad, zodat we het echt samen doen. We willen de stad verdichten, met meer woningen, en vergroenen. Dat gaat bijvoorbeeld gebeuren op het NDSM-terrein in Noord.

Wie is jouw rolmodel?

Jane Jacobs. Zij zette zich als activist en self-made stadsplanner in voor gemengde buurten in steden. Voor haar draaide de stad echt om de mensen die er wonen, en dat vind ik inspirerend.

Hoe ben je in de politiek beland?

In 2003 sprak ik in bij de commissie Algemene Zaken over de sluiting van de tippelzone. Ik maakte me zorgen over wat er met de vrouwen zou gebeuren die hun werkplek kwijtraakten. De fractie van GroenLinks deelde die zorgen en ik raakte al snel betrokken bij de partij en werd bestuurslid en stelde mij in 2005 kandidaat voor de gemeenteraad.

Waarom is GroenLinks jouw partij?

Omdat GroenLinks sociale en ecologische rechtvaardigheid niet alleen hoog in het vaandel heeft staan, maar dat ook in alles aan elkaar verbindt. En de partij die niet pretendeert dat er eenvoudige oplossingen voor complexe maatschappelijke problemen zijn.

Waar ben je trots op?

Ik ben vooral trots op de lancering van de Routekaart klimaatneutraal, samen met Ilias de kinderburgemeester. We willen immers een schone en duurzame stad voor nu en voor toekomstige generaties.
Ik ben ook trots op de
Amsterdamse donuteconomie die we samen met Kate Raworth hebben opgezet. En op Women make the city, een vrouwenadviesraad die meedenkt bij ruimtelijke processen.

Dit is leuk om over jou te weten:

Ik ga graag op fietsvakantie in de bergen, niet op de racefiets maar met mijn tourfiets met tassen achterop langzaam de berg op en genieten van het uitzicht.

Welk nog-te-lezen-boek ligt er op je nachtkastje?

Over liefde en kwaad, de biografie van Hannah Arendt door Ann Heberlein

Niet-te-missen-tip:

The Beatles! Echt een leuk bandje. En de documentaire I am not your negro van Raoul Peck, over James Baldwin.