Het voorstel ziet gokverslaving fundamenteel als een probleem voor de publieke gezondheid en stelt daarbij passende maatregelen voor. Zo stellen we onder andere voor dat de gemeente werk maakt van het inzetten van preventieve maatregelen in samenwerkingen met scholen, jongerenwerk en ervaringsdeskundigen. Ook een reclameverbod voor kansspelen in de openbare ruimte moet de problematiek van gokverslaving helpen voorkomen. Wat ons betreft zijn aanlokkelijke etalages, zoals met daarin zichtbare speelautomaten en lokkende teksten ook een vorm van gokreclame.
Ook willen we zorgen voor meer kennis over gokverslaving bij alle onderdelen van de gemeente en andere organisaties (zoals de GGD) zodat problematisch gokken vroeg herkend wordt. Ons raadslid Jenneke van Pijpen: “Aanpak van gokverslaving moet onderdeel zijn van het werk van de gemeente voor publieke gezondheid. Dat was het nog niet, en wordt het wat ons betreft wel. Want gokverslaving verwoest, vaak jonge, levens.”
Teveel Amsterdammers hebben te maken met gokproblematiek en daarom willen we dat er betere ondersteuning komt voor mensen die lijden aan gokverslaving, zoals meer behandeling en begeleiding. Ook hierbij is samenwerking tussen verslavingszorg, ervaringsdeskundigen en bijvoorbeeld schuldhulpverleners essentieel.
We werkten voor dit voorstel samen met ervaringsdeskundigen en belangenorganisaties. Raymond Aronds (Voorzitter SLICKS en ervaringsdeskundige): “De gokindustrie zadelt de maatschappij op met een groeiend gokverslavingsprobleem.”
Het voorstel wordt gepresenteerd in aanloop naar het eerste Amsterdam Gambling & Awareness Congres, georganiseerd door: SLICKS, Cliëntenbelang Amsterdam en de Gemeente Amsterdam. Het congres op donderdag 15 december richt zich op de activatie van organisaties en hun medewerkers om gokproblematiek te herkennen en daarmee aan de slag te kunnen. Bottom-up georganiseerd krijgen ervaringsdeskundigen, hulp/zorgorganisaties en hulpverleners hier de mogelijkheid om samen hun kennis te verrijken om meer adequate hulpverlening en samenwerking op dat vlak mogelijk te maken.
Het voorstel zal in de eerste maanden van 2023 besproken worden in de gemeenteraad van Amsterdam.