Amsterdam maakt voor haar cloudstrategie 100% gebruik van Microsoft. Dit is een probleem, want er kleven serieuze risico’s aan het gebruiken van grote, commerciële bedrijven voor onze kritieke digitale infrastructuur. Zo zijn er zorgen rondom privacy wanneer we gegevens van Amsterdammers in de handen leggen van Amerikaanse bedrijven. Onlangs bevestigde onderzoek van Clingendael nog dat Amerikaanse overheidsdiensten toegang hebben tot data die bij Amerikaanse techbedrijven worden opgeslagen.
Kunnen we de privacy van onze gegevens - de gegevens van inwoners en medewerkers van de gemeente - wel garanderen? Is onze data wel veilig bij deze bedrijven, en weten we zeker dat hackers er niet bij kunnen? Maken we onszelf als gemeente niet te afhankelijk van deze private bedrijven? En maken we onszelf ook op internationaal niveau als Nederland niet te afhankelijk van landen zoals de VS als onze overheid, op alle plekken in het land, gebruikmaakt van deze buitenlandse bedrijven?
Oftewel: dit moet anders. Hoe kunnen we dat doen? Want alternatieven zijn vaak moeilijk te vinden. De ‘ethische markt’ is nog niet volwassen. Maar dat betekent niet dat we moeten wachten tot de markt klaar is. Juist ook door uitdaging, groeit de markt verder. De gemeente Amsterdam heeft zo’n grote inkoopmacht (130 miljoen aan ICT) dat we écht verschil kunnen maken, als we dat willen.
Digitale onafhankelijkheid
Daarom zijn we blij dat ons voorstel voor digitale onafhankelijkheid is aangenomen. Hierin vragen wij het college om te onderzoeken wat er voor nodig is om in 2030 digitaal onafhankelijk te zijn. Met een stip aan de horizon kunnen we een plan ontwikkelen hoe daar te komen en voorkomen we dat we de komende jaren het argument vasthouden dat er nou eenmaal geen opties zijn in de markt. Daarom vraagt dit initiatiefvoorstel om het uitwerken van verschillende scenario’s op basis waarvan een Amsterdamse strategie kan worden vastgesteld. We zijn blij dat we serieuze stappen gaan nemen naar digitale onafhankelijkheid!