Fractievoorzitter Zeeger Ernsting: “GroenLinks is blij om te zien dat ondanks de onzekere tijden waarin we leven, Amsterdam onbevreesd is. Het college investeert namelijk volop in de toekomst en maakt ook extra geld vrij om belangrijke dingen aan te pakken die de landelijke overheid in Den Haag steeds vaker laat liggen, zoals bijvoorbeeld de jeugdzorg en het openbaar vervoer.”
 

Investeren in onzekere tijden

We leven in een behoorlijk onzekere tijd. Inflatie en stijgende rente maken de toekomst van onze stad onzeker. Daar komt ook nog bij dat de rijksoverheid van plan is om in de toekomst minder geld aan gemeenten te geven, terwijl het Rijk ook steeds meer taken naar gemeenten stuurt. Des te belangrijker is het dat ons stadsbestuur het lef heeft om wel volop te investeren in de toekomst. 

Daarom zijn we erg tevreden met de investering die het college doet in bereikbaarheid van Stadsdeel Noord: het college reserveert 100 miljoen euro voor een fietsbrug. Ook is er geld vrijgemaakt voor het Nationale Slavernijmuseum en een nieuw gebouw voor Theater de Meervaart in Nieuw-West. Dit zijn investeringen die ontzettend belangrijk zijn voor onze stad en Amsterdammers in ál onze stadsdelen. 

Amsterdam toekomstbestendig

Daarnaast wordt er ook geld uitgegeven om Amsterdam klaar te maken voor de toekomst. Er wordt extra geld geïnvesteerd in het oplossen van woningtekorten en natuurlijk in het aanpakken van de klimaatcrisis. Deze investeringen zijn hard nodig voor onze groeiende stad, zodat iedereen straks een thuis kan vinden. En zodat Amsterdam zo snel mogelijk een klimaatneutrale, knalgroene stad is, die niet langer draait op vervuilende brandstoffen. 

Jeugdzorg

Maar we zien ook dat het stadsbestuur helaas broodnodige pleisters moet plakken op zaken die het kabinet laat liggen. Zo investeert Amsterdam extra in jeugdzorg en het openbaar vervoer. Dat is heel hard nodig en belangrijk. Zeeger Ernsting: “Ik maak me zorgen om de lange termijn, want de landelijke bezuinigingen in Den Haag hebben veel impact op onze stad. Zo nemen in de jeugdzorg de wachtlijsten alsmaar toe en als we niet ingrijpen, komen steeds meer kinderen en jongeren in de problemen. En ook het openbaar vervoer gaat achteruit, het wordt telkens duurder en er dreigen straks zelfs minder bussen, trams en metro’s te rijden. Dit zijn pijnlijke voorbeelden van fundamentele zaken die de rijksoverheid laat liggen. Daarom ben ik blij dat Amsterdam hier geld voor vrijmaakt en dat we alles doen wat we kunnen om deze problemen aan te pakken. Maar de vraag is, kunnen we dat altijd blijven volhouden?”

 

Bekijk hier de hele reactie van onze fractievoorzitter Zeeger Ernsting bij AT5.