1.1 Betaalbaar en goed wonen voor iedereen
Amsterdam is populair; veel mensen willen er wonen. Maar waar de markt de volkshuisvesting domineert, krijgen vooral vermogenden de ruimte. GroenLinks wil geen stad voor alleen de rijken. Alle Amsterdammers moeten een thuis kunnen vinden in hun eigen stad. Een stad die er ook is voor de heldhaftige onderwijzers, vastberaden verplegers en barmhartige agenten. Een stad waarin iedereen welkom is die wil bijdragen aan de levendigheid van de stad, die werk zoekt, wil studeren, zich wil uiten, zich wil laten inspireren of anderen wil ontmoeten. Een stad die ook plek biedt aan mensen die het moeilijk hebben, zoals daklozen, ongedocumenteerden en vluchtelingen.
Met GroenLinks in het stadsbestuur zijn de afgelopen jaren, ondanks het uitblijven van de noodzakelijke landelijke maatregelen om de wooncrisis te bestrijden, langdurige negatieve trends gekeerd. Er werden meer betaalbare woningen gebouwd voor de lage en middeninkomens. Het aantal verkochte corporatiewoningen is gehalveerd. Alleen mensen die er zelf gaan wonen kunnen een nieuwbouwwoning kopen, beleggers vissen achter het net. Daarbij hebben we er op ingezet dat de sociale verbanden die de wijk maken, behouden blijven. Zo is in Zuidoost een kwart van de nieuwbouw bestemd voor jongeren uit de wijk. Voor het eerst is ook de vakantieverhuur via Airbnb en de doorgeslagen verkamering aangepakt, om de leefbaarheid in wijken te behouden.
Deze positieve veranderingen zijn een begin, maar er is meer nodig. De wooncrisis is enorm. Betaalbare huisvesting blijft een levensgroot en nog altijd groeiend probleem voor veel Amsterdammers. Wereldwijd gaan de huizenprijzen door het dak en dat raakt ook onze stad. Ook de huren in de vrije sector zijn sterk gestegen. Beleggers hebben zich op de Amsterdamse woningmarkt gestort door bestaande huizen op te kopen en te verhuren voor woekerprijzen. De snelle veranderingen op de woningmarkt leiden ook tot tweespalt en spanning tussen de oorspronkelijke bewoners van wijken en de kapitaalkrachtige nieuwkomers.
De wachtlijsten voor sociale huur zijn lang. De uitstroom uit de GGZ, de maatschappelijke opvang en beschermd wonen heeft een grote vraag gecreëerd naar woningen voor mensen in kwetsbare posities. Voor ouderen is er onvoldoende passend woonaanbod. Zij blijven daardoor noodgedwongen in grote woningen die onvoldoende zijn toegerust op hun zorgbehoeften. Ondertussen groeien meer dan tienduizend Amsterdamse kinderen op in krappe woningen waar geen rustige plek te vinden is om huiswerk te maken. Dit werd nog eens pijnlijk duidelijk toen kinderen tijdens de coronacrisis niet meer naar school konden. De leerkrachten die we de komende jaren zo hard nodig hebben om de sterk opgelopen achterstanden weg te werken, trekken weg naar goedkopere woongebieden. Juist de scholen met de leerlingen met de slechtste uitgangspositie gaan daardoor gebukt onder een lerarentekort.
Zowel om het aanbod van woningen te vergroten alsook om de bestaande woningvoorraad beter te benutten, zijn soms ingewikkelde keuzes nodig. We blijven inzetten op kwalitatief goede nieuwbouw, duurzame huizen in groene wijken met goede voorzieningen. Daarnaast zetten we in op het snel vergroten van het aanbod, zoals het creëren van woningen in leegstaande bedrijfspanden. Met een Gemeentelijk Woningbedrijf kopen we hiervoor leegstaand vastgoed op en woningen van corporaties die anders op de vrije markt zouden belanden. Ook kan de bestaande voorraad nog veel beter worden benut. We zorgen dat ouderen kunnen doorstromen naar kleinere woningen met passende voorzieningen. We gebruiken de enorme aantrekkingskracht van Amsterdam ook om ongelijkheid te bestrijden, door leerkrachten op scholen met de grootste tekorten voorrang te geven op een woning in de stad.