2.1 Lokale rijkdom in een solidaire en circulaire economie
Een duurzame, sociale en circulaire economie. En zo lokaal mogelijk. Dat is waar GroenLinks zich de afgelopen jaren sterk voor heeft gemaakt. Op dat spoor willen we dóór. Juist nu de coronacrisis Amsterdamse ondernemers zo hard heeft geraakt. Juist nu we de ecologische voetafdruk van Amsterdam moeten verminderen om de klimaatcrisis tegen te gaan, en we tegelijkertijd een fatsoenlijk bestaan voor alle Amsterdammers willen garanderen.
Met de toepassing van een speciaal voor de stad ontwikkelde vorm van het zogenaamde Donutmodel is Amsterdam wereldwijd trendsetter. Door circulair gebruik van grondstoffen en materialen sparen we het milieu, ontstaan er kansen voor ondernemen en creëren we nieuwe banen. In de Amsterdamse buurten en wijken krijgt dit handen en voeten door het versterken van de lokale duurzame economie (Community Wealth Building). De gemeente zet haar eigen inkoop in om lokale ondernemers te versterken en maakt afspraken met grote instellingen om ook met hun inkoop coöperatieve bedrijvigheid te versterken en het sociaal werkgeverschap te vergroten. Zo creëren we een rijke en democratische buurteconomie die duurzame werkgelegenheid biedt.
Met de Amsterdamse donuteconomie en door Community Wealth Building heeft Amsterdam de afgelopen vier jaar de eerste concrete stappen gezet om een duurzame en sociale economische systeemverandering te realiseren. Maar het grote geld krijgt nog altijd te veel ruimte om te verdienen aan Amsterdam zónder bij te dragen aan het sociale en duurzame karakter van de stad. Commerciële beleggingsfondsen zien winkelpanden als handelswaar en drijven zo de huren op voor lokale ondernemers. De exorbitante rijkdom van Amazon-eigenaar Jeff Bezos nam tijdens de coronacrisis alleen maar verder toe, terwijl in Amsterdam magazijnmedewerkers en pakjesbezorgers zich drie slagen in de rondte werkten - in onzekere omstandigheden en tegen lage lonen. Op de Zuidas verdienen sommigen nog steeds veel geld met belastingontwijking en speculatie in fossiele bedrijven, terwijl intussen de stad de negatieve gevolgen van de klimaatcrisis ondergaat. Zo’n economie van grote ongelijkheid en zonder oog voor de klimaatcrisis biedt ons geen toekomstperspectief.
Daarom willen wij een brede welvaart creëren voor alle Amsterdammers, met een sociale economie die klimaatneutraal is en geen grondstoffen en materialen verspilt. Wij staan voor een economie die gebaseerd is op gezamenlijke zeggenschap over de waardecreatie en voor fatsoenlijke banen voor Amsterdammers, in plaats van snelle winsten voor anonieme aandeelhouders. GroenLinks gelooft in een economie die ruimte maakt voor diversiteit en die mensen de mogelijkheid biedt zichzelf te ontplooien, in plaats van enkel grote bedrijven zonder binding met de stad vrij spel te geven.
Wij geven prioriteit aan mkb’ers die bijdragen aan de buurt terwijl ze zelf een eerlijke boterham verdienen. Aan zzp-collectieven die sociale zekerheid bieden en aan buurtcoöperaties die spullen repareren en hergebruiken. Aan knappe koppen in het hoger onderwijs die met partners in de stad werken aan duurzame energie. En aan vrijbuiters die in de rafelranden van de stad cultuur programmeren of stadslandbouwen. Kortom, het economische beleid van GroenLinks zet de komende jaren al die ondernemende Amsterdammers voorop die geworteld zijn in de stad en die bijdragen aan een duurzame, sociale en solidaire Amsterdamse economie.