Ons gedeelde slavernijverleden heeft vanzelfsprekend sporen achtergelaten in het heden. Amsterdam en andere Nederlandse steden hebben er veel geld aan verdiend, en bestaande grachtenpanden en familiekapitalen zijn er een overblijfsel van. Daarnaast werkt de extreme ongelijkheid uit deze tijd nog steeds in afgezwakte vorm door in onze moderne maatschappij. Lees hier ons standpunt over racisme en discriminatie.
Excuses
Uit onderzoek blijkt dat de rol van Amsterdam bij de slavernij veel groter is dan eerder werd aangenomen. Amsterdam was langdurig wereldwijd op grote schaal actief, en bleef doorgaan tot lang na de officiële afschaffing van de slavernij. De gemeente heeft daarin een systematische en georganiseerde rol gespeeld. GroenLinks pleit er samen met andere partijen voor dat de gemeente haar excuses aanbiedt. Daarom heeft ons raadslid Simion Blom, op initiatief van DENK en samen met andere partijen, ter gelegenheid van Keti Koti 2019 een initiatiefvoorstel ingediend.
De slavernij maakt deel uit van ons collectieve verleden: excuses daarvoor zijn een collectieve stap, die overheden moeten nemen. Excuses vormen een symbolisch startpunt om institutioneel racisme bij de wortels aan te pakken.
Wij zijn daarom erg blij en verheugd dat de burgemeester van Amsterdam tijdens Keti Koti op 1 juli 2021 namens het stadsbestuur van Amsterdam excuses heeft aangeboden voor de betrokkenheid van Amsterdamse stadsbesturen bij koloniale slavernij en de trans-Atlantische handel in tot slaafgemaakten en de handel in tot slaafgemaakten in het VOC-gebied.