De Kinderdonut is een manier om met scholen, de Kinderraad en andere organisaties in de stad de wensen van kinderen voor de stad van de toekomst in kaart te brengen. Samen met hen wordt er een basis gelegd voor toekomstig beleid: hoe moeten sociale rechten worden gerealiseerd? En hoe doen we dat binnen de grenzen van de planeet?
In de afgelopen jaren heeft Amsterdam de donuteconomie, bedacht door de Britse econoom Kate Raworth, verder geïmplementeerd in het beleid van Amsterdam: een manier om een welvarende samenleving te ontwikkelen binnen de grenzen van het klimaat. Als één van de eerste steden die dit uitvoert, is het belangrijk om het goede voorbeeld te zetten: een duurzaam, inclusief model waar iedereen aan meewerkt. GroenLinks wil nu een stap verder gaan, samen met de jongere generaties naar de kinderdonut.
De rechten van het kind
In 1995 ondertekende Nederland de Verdrag voor de Rechten van het Kind, waarmee ze met bijna alle andere landen in de wereld afspreken om de fundamentele rechten van kinderen over de hele wereld te beschermen. Dit geeft kinderen het recht om zich te laten horen en om gehoord te worden door de overheid.
Steeds komt naar voren dat we kinderen onvoldoende betrekken bij beslissingen die hen het meeste raken. Er wordt niet genoeg naar jongere generaties geluisterd en dit zorgt er vaak voor dat ze bij belangrijke onderwerpen vergeten worden. Imane Nadif (raadslid GroenLinks): “Klimaatverandering is hier een goed voorbeeld van. Bij dit soort grote vraagstukken is het essentieel dat de overheid kinderen voldoende betrekt bij besluiten over hun toekomst. Het gaat om hun toekomstige leefomgeving.”