Imane begon in 2018 als gemeenteraadslid voor GroenLinks Amsterdam. Op een breed scala aan portefeuilles heeft zij een intersectionele benadering van de uitdagingen in onze stad. Door breed te kijken naar de kwesties die er in onze samenleving spelen, heeft Imane verschillende voorstellen ingediend zoals het betrekken van de jeugd bij duurzaamheidsbeleid, Community Wealth Building, fair pay voor kunstenaars en klimaatrechtvaardigheid. Naast het raadswerk is ze sinds 2021 ook landelijk partij bestuurslid diversiteit, inclusie en externe relaties. Onder haar leiding is het diversiteitsbeleid van GroenLinks opgesteld en gelanceerd.
 

Wat betekent Amsterdam voor jou?

Amsterdam is thuis. Het is de plek waar ik ben opgegroeid en waar mijn kinderen nu opgroeien. In mijn hart ben ik eerst Amsterdammer (en Ajacied). Als raadslid actief zijn voor de stad is eervol en mooi. Je leert de stad opnieuw kennen en leert talloze mensen kennen. De diversiteit van deze stad is een verrijking en dat mogen we nooit uit het oog verliezen.

Hoe bereik je je idealen het beste?

Dit kan alleen samen. Alles wat ik bereikt heb, heb ik bereikt dankzij de mensen om mij heen. De samenwerkingen op verschillende dossiers hebben ervoor gezorgd dat er vanuit verschillende invalshoeken gekeken wordt naar een probleem en daarmee ook naar de oplossing. Niets staat op zichzelf

Waar ben je trots op?

Ik heb veel mogen doen namens en voor de stad: het ene is meer zichtbaar dan het andere. Voorstellen zoals fair pay voor kunstenaars, aandacht voor broedplaatsen, ervaringsdeskundigheid inzetten op het gebied van veiligheid en biodiversiteit in de stad zijn mooie voorstellen die ik heb mogen doen. Maar ik denk dat ik het meest trots ben op de momenten waarop een voorstel wordt aangenomen en ik een berichtje met waardering krijg van de mensen in het veld waarmee ik heb samengewerkt om het voorstel te realiseren. Dat zijn de mooiste momenten van dit vak.

Foto van Imane terwijl ze lacht op de voorgrond is een microfoon te zien.

Hoe ben je in de politiek beland?

Uit frustratie. Nadat ik vragen van mijn dochter kreeg over de “minder Marokkanen”-uitspraken van Wilders wilde ik meer politiek actief worden. Ik heb me toen ingeschreven voor een traject binnen GroenLinks Amsterdam om meer te leren over gemeentepolitiek. Ik heb daarna gesolliciteerd voor een plek op de lijst en kwam tot mijn eigen verbazing op plek 4 terecht. Sindsdien heb ik me ingezet op meerdere portefeuilles zoals groen, kunst en cultuur en veiligheid. Nadat ik zelf geconfronteerd werd met bedreigingen en online haat, heb ik besloten om ook te solliciteren voor het landelijke partijbestuur. Ik ben nu drie jaar partijbestuurslid diversiteit, inclusie en externe relaties.

Waar mogen we je ’s nachts voor wakker maken?

Patat met en Tahoe Pad Krapau van Snackbar Bird. Ik heb nog veel meer gerechten waar je me voor wakker mag maken, maar dan wordt dit wel een erg lang antwoord. Ik houd gewoon van eten: laten we het daar maar op houden.