Wat is het puntensysteem?

Om de rechten van kamerhuurders te beschermen hebben we in Nederland een puntensysteem. Hoe meer punten je woning heeft, hoe meer huur je betaalt. En omgekeerd: hoe minder punten, hoe minder huur. Het doel van het puntensysteem is dat je op een manier objectief kunt meten of je te veel huur betaalt. Heb je bijvoorbeeld maar weinig ruimte, op sommige plekken geen verwarming, geen eigen badkamer of geen fietsenberging? Dan betaal je minder huur. Tenminste, dat is het doel. Helaas zien we in de praktijk nog steeds dat veel verhuurders het puntensysteem aan hun laars lappen en veel meer huur vragen dan redelijk is. 

Wat is een groepscontract?

Groepscontracten zijn huurcontracten waar je samen met al je huisgenoten op staat, allemaal op één contract (een friends contract). Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat er een hoofdhuurder is, of soms is het zelfs zo dat er maar één huurder is op het contract. Het probleem met het groepscontract is dat je dan opeens niet meer te maken hebt met het puntensysteem. Het gaat namelijk niet meer om je eigen kamer, maar om het hele huis. Op deze manier zien we door het hele land dat verhuurders proberen het puntensysteem voor kamers te omzeilen. 

Waarom een verbod?

Daarom is Amsterdam sinds 2020 de eerste stad die verhuurders verplicht om individuele kamercontracten af te sluiten. Er staat een boete op van 8000 euro per kamercontract dat ‘mist’. Hiermee zijn de rechten van huurders veel beter beschermd dan met een groepscontract. Ook kun je met een eigen contract makkelijker naar de huurcommissie stappen als je te veel huur betaalt. Op die manier kun je sneller je gelijk krijgen en een eerlijke huurprijs betalen. Juist in een stad als Amsterdam waar enorm veel jonge mensen wonen, vaak op kamers, is het puntensysteem én het verbod op groepscontracten om het puntensysteem zuiver te houden, zo belangrijk.

Wat is het probleem?

We schrokken van het onderzoek van NOS op 3 waaruit blijkt dat er sinds 2020 in Amsterdam nog steeds kamervergunningen zijn verleend aan verhuurders die hun huurders een groepscontract aanbieden. De gemeente heeft namelijk nog geen enkele keer een boete uitgedeeld aan verhuurders die de regel overtreden afgelopen jaren. Dat is onacceptabel. We moeten nu écht gaan handhaven op deze regel om de rechten van huurders te beschermen. We zijn daarom blij dat het college heeft toegezegd hier vanaf nu keihard op te handhaven en huurders heeft opgeroepen zich te melden zodat de gemeente kan optreden. 

Hoe nu verder?

Er is al veel te veel geld verdiend aan de wooncrisis. Het is genoeg geweest. Wonen in Amsterdam moet niet gaan om snel winst maken. Het moet gaan om betaalbaar, fijn en veilig kunnen wonen in de stad. We blijven voorstander van het eigen huurcontract, en het staat nu ook opgenomen in het nieuwe volkshuisvestingsbeleid van de gemeente, de Aanpak Volkshuisvesting. Maar dat individuele huurcontract heeft alleen nut als we ook echt optreden tegen verhuurders die proberen jongeren uit te melken om wat geld te verdienen. Voor huurders is het eng om op te treden tegen hun huisbaas. Veel jongeren zijn al blij dat ze een kamer hebben kunnen vinden en zijn bang dat ze eruit worden gegooid als ze voor zichzelf opkomen.

  • Daarom moeten we beter handhaven, niet alleen op illegale verhuur (zonder vergunning en vaak ook zonder contract) maar ook nádat een vergunning is verleend. We moeten vaker controleren of de rechten van huurders daarna nog wel beschermd zijn;
  • De gemeente moet ook contact hebben met huurders om te checken of ze wel een contract aangeboden hebben gekregen, of van verhuurders eisen dat ze de individuele contracten aanleveren als bewijs dat de regels worden nageleefd; 
  • We moeten goed in de gaten blijven houden of jongeren niet zomaar op straat worden gezet door verhuurders die aangesproken worden op hun verantwoordelijkheid. Het melden van een slechte woonsituatie moet zo toegankelijk en veilig mogelijk zijn. Bovendien moet de verantwoordelijkheid voor het volgen van de regels bij de verhuurders zo veel mogelijk bij de verhuurder liggen.

Wonen is een recht, geen verdienmodel. En alleen met z'n allen kunnen we dat recht terug claimen.