Daarom roepen we samen met PvdA, SP en D66 het college op om zich als aandeelhouder van de luchthaven in te zetten voor meer werkzekerheid op Schiphol. We willen dat Schiphol nu eindelijk eens sociale vestigingseisen gaat stellen. We steunen hiermee de vakbond FNV die vandaag op Schiphol actie voert voor meer werkzekerheid door te pleiten voor het invoeren van sociale vestigingseisen voor bedrijven die hun diensten inzetten op de luchthaven.

Rechten voor werknemers

In die sociale vestigingseisen kunnen verschillende eisen worden opgenomen die bijdragen aan de zekerheid voor werknemers. Denk aan een leefbaar loon, zekere en gezonde werktijden, gezonde arbovoorwaarden en recht op scholing en ontwikkeling. Bedrijven mogen elkaar voor een plek op Schiphol best beconcurreren op prijs, maar niet door te snijden in de zekerheid van werknemers. Werknemers verdienen zekerheid en garanties en zijn geen wegwerpartikelen.

Vorig jaar dienden we al een motie in die het stadsbestuur vroeg om als aandeelhouder van Schiphol een standpunt in te nemen over de arbeidsomstandigheden bij de luchthaven. De woordvoerders willen zo snel mogelijk met de wethouder hierover in debat. Imane Nadif (GroenLinks): “De bedrijfsvoering van Schiphol is te veel gericht op winstmaximalisatie en efficiëntie, zonder oog te hebben voor het welzijn en de rechten van hun werknemers. Wat ons betreft moet dat zo snel mogelijk veranderen.”  

Om het statement kracht bij te zetten hebben we gezamenlijk een spoeddebat met het college aangevraagd op 4 maart bij de commissie Economische Zaken.