Amsterdam maakt zich hard voor het versnellen van de omslag naar elektrische werktuigen in de bouw, om zo schoon en uitstootvrij te bouwen. Dat kun je lezen in de beantwoording van schriftelijke vragen van raadsleden Nienke van Renssen en Imane Nadif. De meeste CO2-uitstoot in de bouw komt van de materialen die worden gebruikt, de productie van cement bijvoorbeeld. Daarom maakten belangrijke spelers in de bouwsector in de Metropoolregio Amsterdam eerder al de afspraak dat 20% van de woningproductie in 2025 van hout of ander natuurlijk materiaal moet zijn. Op die manier past onze woningbouw in de agenda Amsterdam Circulair. Maar dat is niet genoeg, want ook de vervuilende uitstoot op de bouwplaats zelf moet zo laag mogelijk zijn. Dit zorgt voor minder uitstoot van stikstof en fijnstof in de stad, en dat is belangrijk voor de natuur én voor onze gezondheid. Daarom kiest Amsterdam voor het versnellen van de transitie van ouderwetse, vervuilende werktuigen naar elektrische, schonere werktuigen, blijkt uit de beantwoording van de schriftelijke vragen. Wat GroenLinks Amsterdam betreft, is dit goed nieuws. 

Het recente rapport van het IPCC, het wetenschappelijke klimaatpanel van de Verenigde Naties, heeft weer onderstreept dat we alles op alles moeten zetten om klimaatverandering tegen te gaan. We hebben alle sectoren nodig, zeker ook de bouw, een sector die zo belangrijk is voor onze stad. Om de klimaatcrisis tegen te gaan, maar ook om te zorgen voor gezonde, schone lucht voor alle Amsterdammers. 

GroenLinks Amsterdam is daarom positief gestemd na het lezen van de beantwoording van de schriftelijke vragen, zeker gezien zich inmiddels zo’n 40 marktpartijen hebben gemeld bij de gemeente om actief deel te nemen aan een duurzamere bouw met werktuigen die zorgen voor minder uitstoot en vervuiling.

Juist de projecten die nu ingewikkelder zijn geworden door de stikstofregels zullen aan de slag gaan met het gebruik van elektrisch, en daardoor schoner, bouwmaterieel. Dit soort materieel is nu nog weinig beschikbaar, dus we hebben voorlopers nodig om de eerste stappen te zetten. In het verleden heeft het project Strandeiland bij IJburg al zo’n rol gespeeld. 

GroenLinks ziet het als een belangrijke stap vooruit om te horen dat er veel steun is voor emissieloos bouwen en is blij dat Amsterdam hierin een koplopersrol speelt, samen met de partijen in de bouw.