De jury voor het Roze Lieverdje 2022 wordt dit keer voorgezeten door Glenn Helberg en bestaat verder uit: Naomie Pieter, Pete Wu, Dounia Jari, Nicolaas Veul, Thorn de Vries, Döne Fil, Alejandra Ortiz en Tirza de Fockert.

Amsterdammers worden uitgenodigd om kandidaten voor te dragen, met een korte motivatie, via de website van het Roze Lieverdje. De winnaar van het Roze Lieverdje 2022 wordt op Valentijnsdag (maandag 14 februari 2022) bekendgemaakt tijdens het feestelijk Roze Lieverdje Gala.

Tot 9 januari 2022 kan iedereen iemand voordragen. De jury selecteert vervolgens uit de voorgedragen kandidaten een shortlist van vier of vijf genomineerden. Na de bekendmaking van de genomineerden wordt de publieksverkiezing geopend. Deze stemmen tellen voor de helft mee in de uitslag van de uiteindelijke winnaar.

  Foto van Mathilde Santing en Touria Meliani tijdens de bekendmaking van het Roze Lieverdje 2020

  Nomineer nu jouw Roze Lieverdje

  Kortom: wie is jouw Roze Lieverdje en maakt volgens jou het verschil voor LHBTIQ+’ers in Amsterdam? Nomineer diegene nu!

  Jury Roze Lieverdje 2022

  • Glenn Helberg (voorzitter) - Als psychiater zet Glenn Helberg zich al jaren in voor verbinding tussen verschillende groepen. Hij zet zich in voor het recht dat iedereen heeft zich tot het volledige potentieel te ontwikkelen. Glenn heeft dit jaar de Jos Brink oeuvreprijs in ontvangst mogen nemen en wordt wel de mental health father van de queer community genoemd.
  • Naomie Pieter  - Naomie is het Roze Lieverdje 2020. Ze is queer, antiracistisch en performancekunstenaar. Naomie zet zich vol positieve energie in voor de zwarte LHBTIQ+ -gemeenschap. 
  • Pete Wu - Met De bananengeneratie schreef journalist Pete een baanbrekend boek over het dubbelleven van Chinese Nederlanders van nu. Voor de VPRO maakte hij de documentaire Pete en de bananen, over daten als Aziatische Nederlander. Pete vertelt openhartig over queer-zijn met ouders met een migratieachtergrond.
  • Thorn de Vries - Thorn is een Nederlandse acteur, drag king en activist. Thorn werd bekend als eerste non-binair personage in een Nederlandse serie en speelde in 2021 in de bioscoopfilm ANNE+.
  • Nicolaas Veul - Nicolaas is maakte als documentairemaker bij de VPRO onder andere Pisnicht, Gay-K, Oudtopia en Super Stream Me. Hij vertelt belangrijke verhalen over de community op een toegankelijke manier. Zijn meest actuele documentaireserie is ‘100 dagen in je hoofd’ die hij samen met Tim den Besten maakte. In ‘Pisnicht: The Movie’ onderzocht hij wat de impact is van woorden als ‘pisnicht’ en ‘flikker‘ op jonge homo’s.
  • Döne Fil - Döne werd eerder zelf tweemaal genomineerd voor het Roze Lieverdje. Ze is een Turkse LHBTIQ+ activiste van Turkse en Indonesische komaf. Döne was onder andere de organisator van de eerste Turkse boot op de Amsterdamse Gay Pride en een van de acht hoofdpersonen in de nieuwe NTR-serie Moslims zoals Wij, die te zien was op NPO 2. 
  • Dounia Jari - Dounia Jari is medeoprichter van stichting Maruf, een kenniscentrum voor en door queer moslims. Maruf ondersteunt queer moslims bij hun zelfacceptatie door kennis en tools aan te reiken. In 2018 won Maruf het Roze Lieverdje.
  • Alejandra Ortiz - Vanaf het moment dat Alejandra in Nederland asiel aanvroeg heeft ze zich ingezet om de positie van trans personen, en specifiek voor trans vrouwen van kleur, te verbeteren. De bijdrage die Alejandra levert aan het welzijn van de biculturele trans gemeenschap in Amsterdam is van onschatbare waarde. Alejandra werd genomineerd voor het Roze Lieverdje 2020.
  • Tirza de Fockert - Tirza de Fockert is gemeenteraadslid voor GroenLinks in Amsterdam. Ze zet zich daar onder meer in voor gendergelijkheid, vluchtelingen en de emancipatie en acceptatie van LHBTIQ+ers in Amsterdam. Daarnaast voert ze geregeld actie voor LHBTIQ+-asielzoekers. In 2018 was ze juryvoorzitter van het Roze Lieverdje.

  Roze Lieverdje Gala 2022

  Op Valentijnsdag (maandag 14 februari 2022) zal het negende Roze Lieverdje uitgereikt worden tijdens het Roze Lieverdje Gala. Binnenkort maken we meer bekend over het Gala. Kun je in de tussentijd niet wachten? Bekijk dan  de registratie van het Roze Lieverdje Gala 2020.

  Samen met de gemeenschap zelf zetten we ons in om de positie, veiligheid en zichtbaarheid van de LHBTIQ+-gemeenschap te verbeteren. We steunen de emancipatie en acceptatie van seksuele en gender diversiteit actief, onder andere met het Roze Lieverdje.