De LHBTIQ+-activist nam zojuist op het Roze Lieverdje Gala 2020 het beeldje in ontvangst. Naomi kreeg deze onderscheiding vanwege haar jarenlange inzet voor niet alleen de LHBTIQ+ gemeenschap, maar ook de zwarte en gekleurde gemeenschap. Ze organiseerde verschillende demonstraties en is mede-oprichter van ‘Black Queer & Trans Resistance NL’. De prijs werd uitgereikt door onze wethouder Touria Meliani.

Het Roze Lieverdje is een tweejaarlijkse prijs voor een Amsterdammer die zich op bijzondere wijze heeft ingezet voor de emancipatie van LHBT+’ers in de hoofdstad. De prijs is een initiatief van GroenLinks Amsterdam. Online stemden meer dan 1500 mensen op hun favoriete kandidaat uit vijf genomineerden: Naomie Pieter, Adrie van Diemen, Peter van Maaren, Alejandra Ortiz en Hans Verhoeven. Lees hier meer over hun nominaties. Samen met het oordeel van de jury kwam Naomie Pieter als winnaar uit de bus. 

Juryvoorzitter Ruud Douma (Dolly Bellefleur): “Queer, antiracistisch en performancekunstenaar. Naomie is het allemaal. Maar misschien is ze wel het meest een activist. Waarbij ze de lol in het activisme binnen de zwarte LHBTIQ+ -gemeenschap belangrijk vindt. Zoals bij haar queer dancehall-feest Pon Di Pride.”

In haar speech roemde wethouder Touria Meliani het onvermoeibare doorzettingsvermogen dat de kandidaten met elkaar gemeen hebben. "Dat jullie ondanks de uitsluiting en misschien wel de pijn die jullie zelf ervaren hebben, de stap gemaakt hebben om iets voor die samenleving te gaan doen, die samenleving te veranderen, dat vind ik het allergrootste wat er is. De transformatie die je daarmee doormaakt, dat is niet in één avond, in één prijs te vangen." Meliani uitte de wens dat het niet bij deze ene avond blijft. "Ik zou willen dat we overal in de samenleving mensen zoals jullie gaan  tegenkomen. Liefst in de belangrijke posities om deze samenleving echt inclusief te maken. Als je opkomt voor één persoon die kwetsbaar is, kom je op voor iedereen."

 

Het Roze Lieverdje is een initiatief van GroenLinks Amsterdam.