In de laatste raadsvergadering voor de zomer besloot de raad over het nieuwe hotelbeleid. Al eerder werd besloten over strengere handhaving op illegale verhuur van woningen via sites als Airbnb. Het nieuwe hotelbeleid van het Amsterdamse stadsbestuur is bedoeld om meer grip te krijgen op de groei van het aantal hotels en om de mening van de buurt doorslaggevend te laten zijn. GroenLinks is, ondanks de goede bedoelingen, niet gerustgesteld: hoewel het nieuwe beleid voor (legale) hotels strenger is dan het vorige, is nog steeds onduidelijk hoeveel hotels er in welke buurt nog mogelijk zijn en of bewoners daar wel echt invloed op kunnen uitoefenen.

Nieuw hotelbeleid laat onzekerheid voortbestaan

Het nieuwe beleid voor de ontwikkeling van nieuwe hotels heeft als doel om een 'rem op de groei' te zetten en de ‘buurt aan zet' te laten in het toestaan van nieuwe hotels in Amsterdamse buurten. Het oude beleid – uit het crisisjaar 2009 – was gericht op het mogelijk maken van hotels onder voorwaarden. Daarom is toen in de bestemmingsplannen ruimte gelaten voor nieuwe hotelontwikkeling, zonder dat is vastgelegd op welke plek precies. Als gevolg van dat oude beleid zal naar verwachting nog moeten worden meegewerkt aan ongeveer honderd hotelinitiatieven. Maar ook onder het nieuwe beleid blijft voorlopig nog steeds 'vrije planruimte' bestaan, waardoor niet vaststaat op welke plekken er hotels mogen komen.

GroenLinks maakt zich naast de vrije planruimte en de honderd al lopende initiatieven vooral zorgen om de systematiek die het college wil hanteren: stadsdelen mogen straks weliswaar gebieden aanwijzen waar geen hotels meer mogen komen, maar buiten die gebieden blijven nieuwe hotels mogelijk. Daardoor blijft het mogelijk dat buurtbewoners zich door hotelinitiatieven overvallen voelen, of pas inspreken als ze geen invloed meer kunnen uitoefenen.

Inspraak en invloed op nieuwe hotels?

Een goed hotelinitiatief kan meerwaarde hebben voor een buurt. GroenLinks Amsterdam vindt echter dat zeer terughoudend moet worden omgegaan met het toestaan van nieuwe hotels. Over het algemeen geldt dat hotels een prijsopdrijvend effect hebben op de woningwaarde, en uiteindelijk ook op de huren in de omliggende omgeving. In het Centrum is de balans tussen bewoners- en toeristenfuncties zoek. Maar ook in grote delen van West is het verstandig om terughoudend te zijn. GroenLinks geeft de voorkeur aan een beleid waarin nieuwe hotels alleen mogelijk zijn als ze, onder specifieke voorwaarden, per geval worden toegestaan op een specifieke plek in het bestemmingsplan na samenspraak met de buurt.

Daarnaast is de groei van het aantal woningen dat verhuurd wordt aan toeristen enorm en worden op verhuurplatforms als Airbnb ook hele panden permanent verhuurd: illegale hotels dus. Ondanks de stevig opgeschroefde handhaving van de gemeente zijn er duizenden illegale hotelkamers in de stad. In onze steeds krappere, duurdere stad geldt dan: overal waar een hotel staat, staat niet iets waar Amsterdammers meer aan hebben.