Steeds meer woningen in Amsterdam worden permanent verhuurd aan toeristen. Dit leidt tot overlast, opdrijven van huizenprijzen, grotere ongelijkheid en wegdrukken van reguliere bewoning. Tijdens het raadsdebat van 2 juni over vakantieverhuur deed GroenLinks verschillende voorstellen om deze negatieve gevolgen voor de stad tegen te gaan. Meerdere voorstellen van GroenLinks zijn hierbij aangenomen.

Prijsopdrijvend effect

Al eerder dit jaar diende de oppositie, waaronder GroenLinks, een motie in die vroeg om het effect van Airbnb op huizenprijzen te onderzoeken. Raadslid Jorrit Nuijens: "We wisten al dat Airbnb tot woningontrekking leidt, maar we zien nu ook op funda en in een onderzoek van ING dat het waarschijnlijk leidt tot hogere huizenprijzen. Dat vergroot ongelijkheid en moet stoppen.'

Maximaal één verhuuradres per verhuurder

Uit cijfers van onderzoeksite insideairbnb.com blijkt dat een kwart van de advertenties op Airbnb wordt aangeboden door verhuurders die meerdere ruimtes aanbieden. Verhuurbedrijfjes dus. Of personen die een ruimte, die zij niet bewonen, als (illegaal) hotel verhuren. GroenLinks wil dat een adverteerder maximaal één ruimte kan aanbieden voor vakantieverhuur. In de raad kon dit voorstel op een meerderheid rekenen.

Maak overtreden regels technisch onmogelijk

In Amsterdam mag iemand zijn ruimte verhuren voor maximaal zestig dagen per jaar en aan niet meer dan vier personen tegelijk. Echter kan, uit de evaluatie van de gemeente, signalen uit de stad en platforms als insideairbnb.com, worden afgeleid dat deze regels veelvuldig worden overtreden. GroenLinks wil dat het niet langer mogelijk is om de regels te breken op platforms: na zestig nachten verhuren kun je dan simpelweg niet meer aanbieden op sites als Airbnb. Het voorstel van GroenLinks om hierop in te zetten werd aangenomen.

Zwaardere boetes, minder winst

Mede naar aanleiding van een verzoek van GroenLinks om boetes bij overtreding van de regels te laten bepalen door de hoogte van de opbrengsten van de illegale verhuur, gaat de wethouder kijken naar het verzwaren van het boeteregime. Dit moet een afschrikwekkende werking hebben en het overtreden van de Amsterdamse regels zo onaantrekkelijk mogelijk maken.

Nuijens: "we zijn blij dat onze zorgen over de negatieve effecten van sites als Airbnb op de stad nu worden gedeeld. Amsterdam laat zich al te lang piepelen door deze als deeleconomie verkapte miljardenonderneming. We blijven er dan ook bovenop zitten."

Een voorstel van GroenLinks en PvdA om te zorgen dat Airbnb via de Amerikaanse rechter aansprakelijk wordt gesteld voor de kosten die Amsterdam maakt als gevolg van hun verdienmodel haalde geen meerderheid.