Het blijkt dat niet alle Amsterdammers uit het buitenland op de hoogte zijn van hun stemrecht in de gemeenteraad. En dat is jammer, zegt GroenLinks Amsterdam-fractievoorzitter Rutger Groot Wassink. “Er is veel om op te stemmen. De toekomst van onze stad begint in het stemhokje. Vier jaar geleden kozen de Amsterdammers voor een groenere en progressievere koers. We zijn trots op wat we hebben bereikt, maar ons werk voor de stad is nog lang niet af. Daarom roepen we alle Amsterdammers op om op 16 maart 2022 opnieuw van harte te stemmen voor een duurzame, sociale en verbonden stad.”

GroenLinks Amsterdam komt daarom met een online tool op https://canyouvote.nl om te checken of je mag stemmen bij de Amsterdamse gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022. Iedereen die een EU-paspoort heeft, of vijf jaar achtereen ingeschreven en ononderbroken in Nederland woont, heeft stemrecht bij de gemeenteraadsverkiezingen. Om je Amsterdamse stempas voor 16 maart 2022 te ontvangen, moet je uiterlijk 31 januari 2022 als inwoner van de stad zijn geregistreerd.

"Ik heb gemerkt dat veel van mijn internationale vrienden die hier wonen veel van dezelfde waarden delen als GroenLinks, maar zich niet realiseren dat ze daadwerkelijk kunnen stemmen en een impact kunnen maken op stadsniveau", zegt Jared Penner, campagneleider internationals voor GroenLinks Amsterdam. Daarom besloot het campagneteam om internationale inwoners te informeren via sociale media zoals Instagram, Tiktok en YouTube. Jared Penner: “Als je net vanuit het buitenland naar Amsterdam bent verhuisd, zorg dan dat je voor 31 januari ingeschreven staat en houd je mailbox in de gaten voor je stempas. Je wilt je kans om te stemmen niet missen!”

Ook de campagneteams van GroenLinks Leiden, Utrecht, Rotterdam, Utrecht, Groningen, Eindhoven, Den Haag, Arnhem en Nijmegen doen mee met de ‘Can you vote’-campagne om de internationale inwoners van hun stad te informeren en te betrekken bij de gemeentepolitiek.

Paarse achtergrond met een telefoon op de voorgrond met de tekst: Check your eligibilty

Can You Vote Too?

Everyone who has an EU passport, or has been living in The Netherlands legally for over five consecutive years, has the right to vote for the Amsterdam municipal elections. To vote, you only have to be registered as a resident in the city.

We made a tool to quickly check whether you are eligible to vote in the Amsterdam municipal elections on March 16th, 2022.