Dat staat in een vandaag gepresenteerd voorstel van de partij om eerlijk en democratisch gebruik van het groen in de stad te stimuleren. Nienke van Renssen (Raadslid GroenLinks Amsterdam): “In combinatie met het autoluw maken van straten kan deze groene openbare ruimte dan ook echt gebruikt worden. Bijvoorbeeld door gepensioneerden die door de buurt lopen en even willen zitten. Door ouders die met hun kinderen aan de hand een blokje om willen lopen. Of de hardloper die tussen het rennen door krachtoefeningen wil doen.”

Vanwege de coronacrisis is het op de korte termijn noodzakelijk om na te denken hoe het gebruik van groen in onze stad beter kan.  Zeker als we komende jaren nog in een zogenaamde ‘anderhalvemetersamenleving’ leven, is het nodig na te denken over hoe we ervoor zorgen dat iedereen van het groen in de stad gebruik kan maken, hoe dat veilig met voldoende afstand kan, en hoe we de schaarste verdelen. 

Inclusieve Sporttoestellen

Bewegen is voor iedereen gezond. Er wordt goed gebruik gemaakt van de sporttoestellen in de stad, vooral gebruikt door (jonge) mannen die krachttraining doen. Terwijl in toenemende mate ook vrouwen en ouderen (willen) sporten in de openbare ruimte. De toestellen en apparaten moeten dan ook meer andere doelgroepen aanspreken.

In het buitenland zijn er al mooie voorbeelden van sporttoestellen of zelfs ‘speeltuinen’ en ‘beleef-tuinen’ voor ouderen in de openbare ruimte. In verschillende Chinese steden, maar ook in Londen, Berlijn en Toronto zijn dit succesvolle initiatieven om ouderen meer te laten bewegen in de openbare ruimte. Dorrit de Jong (woordvoerder sport): "Bewegen en sporten is belangrijk voor zowel de fysieke als mentale gezondheid van inwoners. Met meer variatie in de sporttoestellen worden Amsterdammers van alle leeftijden en interesses uitgenodigd om die te gebruiken."

Gebruik van lege sportvelden

Naast deze maatregel is ook het beter benutten van bestaande sportvelden een belangrijk onderdeel van het voorstel. Veel sportvelden worden doordeweeks overdag nauwelijks gebruikt, terwijl het aantal buitensporters door de vele bootcamps en sportklasjes al jaren toeneemt. Sporters ontdekken door corona hoe fijn bootcamps in de buitenlucht kunnen zijn. Daarom willen we dat sportklasjes gekoppeld worden aan sportverenigingen door de hele stad.

Lees hier het volledige voorstel 📖

‘Een groene openbare ruimte die uitnodigt tot recreëren, bewegen en sporten’