Gemeente Amsterdam en de besturen van de Amsterdamse volkstuinverenigingen zijn samen tot een plan gekomen voor de verdere ontwikkeling van de volkstuinparken. Een lijst met gezamenlijke uitgangspunten is opgesteld en bijeengebracht in het document ‘Aanpak voor ontwikkeling Amsterdamse volkstuinparken’. Ook de tuinders zelf hebben meegepraat over de plannen.
De gemeenteraad wil dat de volkstuinparken behouden blijven voor de toekomst, met daarin meer te doen voor meer Amsterdammers. Ons raadslid Nienke van Renssen is in gesprek geweest met tuinders over hun plannen en ideeën voor toekomstbestendige volkstuinparken.
De verenigingen houden alle grond in eigen beheer, en onderhoud zal niet door de gemeente worden uitgevoerd. Nienke van Renssen: “Ik ben blij met het feit dat de tuinders hun beheer en onderhoud zelf kunnen doen en dat ecologisch tuinieren het uitgangspunt is, zoveel mogelijk stippen op het lieveheersbeestje van het keurmerk van de AVVN. Als er een voorbeeld is van hoe goed we beheer en onderhoud aan bewoners kunnen overlaten, dan zijn het wel de tuinparken.”
De huurprijs wordt verhoogd naar maximaal 95 cent per vierkante meter per jaar voor de eigen volkstuin. Voor nutstuinen wordt dit 30 cent. Dit bedrag wijkt af van de 6 euro per vierkante meter die voor maatschappelijk vastgoed wordt gevraagd, vanwege de bijzondere inzet en belang van de tuinparken. De verhoging wordt over een periode van vijf jaar ingevoerd.
Tuindag voor ouderen
In de afspraken staat dat wordt gewerkt aan de toegankelijkheid van de parken, meer variatie in tuinen en betrokkenheid en activiteiten voor andere Amsterdammers en de buurt. Daarvan zijn er al vele mooie voorbeelden, zoals zomeractiviteiten voor kinderen en een tuindag voor ouderen. Dit soort initiatieven versterkt de gemeenschap en daarom moeten we die koesteren. De gemeente en de verenigingen zijn het eens dat de invulling van de plannen maatwerk per volkstuinpark moet zijn, omdat elk park uniek is en dat ook moet blijven.
Beheerfonds
Nienke van Renssen: “Vooral is belangrijk dat we ons gezamenlijk inzetten voor het behoud van de tuinparken. We willen daar samen met de tuinders geld en moeite insteken Ik ben blij dat het extra geld dat binnenkomt via huur weer terugvloeit naar een beheerfonds. Dat is een belangrijke stap. Voor meer groen en biodiversiteit en vooral gemeenschapszin in de stad.”