De Hondsrugweg, waarover je in 5 minuten van de IKEA Amsterdam naar de Johan Cruijff Arena kunt wandelen, wordt in de komende jaren omgebouwd tot een aantrekkelijk park. Om het park heen worden er 5000 nieuwe woningen gebouwd, waarvan 70 procent sociale en middenhuur wordt. Van die woningen moet minimaal een kwart bestemd worden voor de huidige bewoners van Zuidoost. Om dit te garanderen heeft het stadsdeel samen met vastgoedeigenaren in het ontwikkelgebied Amstel III en Stichting Hondsrugpark een intentieovereenkomst getekend. 

Kans bieden op een woning

Initiatiefnemer en GroenLinks bestuurder Dirk de Jager van stadsdeel Zuidoost: “Er worden op veel plekken woningen bijgebouwd voor mensen die niet uit Zuidoost komen, maar het wel zien zitten om daar te gaan wonen. Voor de huidige buurtbewoners is dit niet het geval, zij vissen te vaak achter het net. Daarom vonden we het nodig om met deze proef te starten. We willen deze mensen een kans geven.”

Door jarenlange rechtse politiek zijn woningen in de stad onbetaalbaar geworden voor grote groepen mensen. Dirk de Jager: “Veel stellen uit Zuidoost die een gezin willen starten, vinden geen huis. Dat komt door de stijgende populariteit van de buurt, en de daarmee gepaarde, stijgende huurprijzen. Maar ook ouderen in de buurt die op zoek zijn naar een kleiner huis lopen tegen dit probleem aan, of jongeren uit Zuidoost die niet meer bij hun ouders kunnen wonen. Door deze verandering in levensfase worden ze gedwongen om uit hun eigen buurt, en vaak in verband met een laag budget zelfs uit hun eigen stad, te vertrekken."  

Een plek in de stad

Ons raadslid Simion Blom: “Zuidoost maakt een grote ontwikkeling door de komende jaren. Zuidoost bewoners moeten daar ook van mee profiteren. In de jaren ‘80 hebben veel van de huidige bewoners moeten vechten en strijden voor een plek in de stad. Deels vanwege discriminerend overheidshuisvestingsbeleid, deels omdat veel Surinamers in overvolle, niet humane pensions zaten. Ook hun kinderen hebben recht op woningen in Zuidoost.”

Gentrificatie

Dit proces van snelle ontwikkelingen en het verdrijven van de oorspronkelijke bewoners wordt ook wel gentrificatie genoemd. Dirk de Jager: “Sommige wijken in Amsterdam zijn al erg ver in het gentrificatieproces. Met deze plannen zijn we nog op tijd: in Zuidoost kunnen we dit nog voorkomen.” 

Ons raadslid Dorrit de Jong, dat zich inzet voor meer betaalbare woningen in de stad, is positief over deze plannen: “Amsterdam bouwt veel nieuwe woningen. Daar moeten buurtbewoners van meeprofiteren. Mooi dat zij zo extra kans maken op een nieuwe woning in hun buurt.”

Voorzieningen die passen bij de wijk

Ook de voorzieningen in de nieuwe wijk moeten straks aansluiten bij de behoeften van de bewoners in Zuidoost. Op deze manier worden, naast dat de problemen rondom het huizentekort wordt aangepakt, geluisterd naar de groeiende zorgen rondom gentrificatie. Dirk de Jager: “Wij willen voorzieningen neerzetten die passen binnen het DNA van Zuidoost. Denk aan kunst- en jongerencentra en theaters. De nieuwe wijk Hondsrugpark moet een natuurlijk onderdeel van ons stadsdeel worden. We hebben hard gewerkt aan deze belangrijke pilot. We willen die de komende jaren uitbreiden naar andere gebieden in Zuidoost.”

 

Woon jij in Zuidoost en ben je geïnteresseerd in de nieuwe woningen in het Hondsrugpark? Hou dan het platform zuidoostwoont.nl, dat nog gelanceerd moet worden, in de gaten.