GroenLinks wil meer betaalbare woningen in Amsterdam. Daarom bouwen we er veel sociale huurwoningen bij. Ook maken we bij nieuwbouwprojecten afspraken over de huurprijzen. Maar afspraken uit het verleden bleken niet waterdicht, waardoor huren nu exploderen. Met jouw hulp wil ik daar wat aan doen.

Ontwikkelaars vinden steeds maar weer manieren waarmee ze de huren ineens flink omhoog kunnen doen. Huurprijzen exploderen echt. In mijn eerste jaar als gemeenteraadslid in Amsterdam ben ik veel van dat soort gevallen tegengekomen. Ook al waren de gemeente en ontwikkelaars het eens over betaalbare huur, de nieuwe woningen worden voor veel meer geld verhuurd dan bedoeld was.

Change=

Neem het project Change=, waarmee in Nieuw-West en Zuidoost betaalbare jongerenwoningen moesten komen en waar zelfs subsidie voor kwam. Door allerlei extra kosten komt de huur op 824 euro per maand, ver boven de afgesproken sociale huurprijs. Ja, op papier blijkt het allemaal wel te kloppen omdat de kale huurprijs een stuk lager ligt. Maar welke jongere kan zoveel geld betalen voor een woning van 28 m2 en is dat eerlijk? Mijn collega GroenLinks-raadslid Nienke van Renssen en ik stelden het aan de kaak bij de wethouder. Hij vertelde ons dat er gelukkig geen subsidie meer naar dit soort projecten gaat.

Rhapsody

Ook in het middensegment kan de huur exploderen. Kijk naar het project ‘Rhapsody’ in West. De woningen zouden tussen 720 en 1000 euro gaan kosten, zo was afgesproken. Maar toen er duizenden geïnteresseerden bleken te zijn werd de huur ineens snel verhoogd, nu kost een woning alles inclusief wel 1230 euro per maand. Ook dat kwam doordat er veel extra kosten werden toegevoegd: relatief hoge servicekosten en kosten voor een verplichte parkeerplaats. De wethouder zei dat dit volgens de regels die destijds golden wel mocht. Inmiddels mag dit niet meer.

Argentinië

Bij het project Argentinië in Oost ging het ook mis. De afgesproken huur was in 2012 900 euro per maand en de huur mocht in de jaren daarna ook maar beperkt stijgen. Maar in 2013 kregen nieuwe huurders ineens een huurprijs van minstens 1300 euro gepresenteerd en de huur stijgt ieder jaar flink.

De afgesproken middenhuurprijs geldt volgens de verhuurder alleen voor de ‘eerste verhuurperiode’. Als de eerste huurders na een jaar zijn vertrokken hebben de volgende huurders pech. Ook dat kan niet de bedoeling zijn. Als je huren betaalbaar wilt houden dan moet je die afspraken voor een lange periode vastleggen. Dat lijkt niet te zijn gebeurd in 2012. Wat werd er toen bedoeld met eerste verhuurperiode? Maakt de gemeente nu wel duidelijke afspraken? Hoe kunnen huurders weten welke afspraken gelden voor hu woning? Ik heb het aangekaart bij de wethouder en volgende week krijg ik antwoord.

Meer voorbeelden? Stuur ze op!

Ook volgend jaar wil ik me in blijven zetten om huren in Amsterdam voor iedereen betaalbaar te houden. De gemeente kan wel afspraken maken met ontwikkelaars, maar dan moeten die wel waterdicht zijn. Nu de huren in Amsterdam ontzettend stijgen, lijken ontwikkelaars extra te willen profiteren. We werken hard om de problemen op de woningmarkt op te lossen, maar zonder harde afspraken gaat het niet.

Help je me mee? Ken je meer van dit soort voorbeelden waarbij de huur ineens veel hoger is dan verwacht, of heb je ideeën over hoe we wonen betaalbaar kunnen houden? Stuur ze dan naar me op: d.de.jong [at] amsterdam [punt] nl.