Amsterdam stopt met kolen en stapt over op groene stroom

De overstap op groene stroom komt anderhalf jaar nadat de gemeenteraad, na lang aandringen van GroenLinks-raadslid Jasper Groen, besloot over te stappen van kolenstroom van energieleverancier E.on naar een duurzame energieleverancier. 

Amsterdam stopt met kolen en stapt over op groene stroom. Dinsdag heeft wethouder Rutger Groot Wassink (Inkoop, GroenLinks) een contract getekend met energieleverancier Greenchoice. Het bedrijf zal de komende vijftien jaar duurzaam opgewekte energie leveren aan de gemeente. Ook het Stedelijk Museum, de Openbare Bibliotheek Amsterdam en de Nationale Opera en Ballet vallen onder het contract. Net als de Brandweer Amsterdam-Amstelland en het Afval Energie Bedrijf.

Deze partijen gebruiken samen 122 gigawattuur aan stroom. Dat staat gelijk aan het verbruik van zo'n 36.000 huishoudens. De stroom van Greenchoice wordt in Nederland opgewekt door windmolens, zonnepanelen en biomassacentrales. De komende zeven jaar zullen er speciaal voor de energievoorziening van de gemeente nieuwe windmolens worden gebouwd.

Duurzaam

De overstap op groene stroom komt anderhalf jaar nadat de gemeenteraad, na lang aandringen van GroenLinks-raadslid Jasper Groen, besloot over te stappen van kolenstroom van energieleverancier E.on naar een duurzame energieleverancier. Raadslid Groen werkte daarbij nauw samen met de burgerbeweging Amsterdam, kies voor Groene Energie. Die startte samen met Greenpeace een petitie om weg te gaan bij E.on.

De manier waarop het energiecontract nu is opgesteld zorgt ervoor dat er zo veel mogelijk wordt geïnvesteerd in duurzame energie. Jasper Groen: “Eindelijk zijn we weg bij kolenboer E.on. Ik ben blij dat we zo’n superduurzaam en innovatief stroomcontract hebben.”

Hemweg

In het coalitieakkoord zeggen GroenLinks, D66, PvdA en SP dat Amsterdam de groenste stad van Europa moet worden. In 2030 moet de CO2 uitstoot in de stad met 55% zijn teruggedrongen, in 2050 met 95%. De kolencentrale aan de Hemweg moet sluiten.