Ze heeft de afgelopen jaren laten zien dat ze op ingewikkelde dossiers partijen bij elkaar kan brengen. Zita heeft enorm veel zin om de mouwen op te stropen en aan de slag te gaan. Ze heeft met deze brede portefeuille een stevige opdracht gekregen, maar ze kan niet wachten om die opdracht samen met de Amsterdammers, de stadsdelen en het nieuwe college op te gaan pakken en wat er gebeurt in de wijken te verbinden en wat er moet gebeuren in het stadhuis om echte verandering te realiseren.

Zita Pels: “Amsterdam is een mooie stad, maar tegelijkertijd moeten teveel mensen vechten om het hoofd boven water te houden en heeft de stad een grote klimaat voetafdruk. Dat moet anders en de afgelopen jaren heeft GroenLinks zich daar in Amsterdam hard voor gemaakt en mooie resultaten geboekt. Ik vind het een eer dat ik daar nu verder op mag door bouwen. Dit akkoord verbindt eerlijke en gelijke kansen met een duurzame toekomst en een verantwoorde groei van de stad. Dat is van essentieel belang: het oplossen van de wooncrisis en het strijden tegen klimaatverandering gaan hand in hand met het tegengaan van sociale ongelijkheid. De grootschalige isolatiecampagne is daar een goed voorbeeld van, net als de maatregelen die we gaan nemen om van wonen weer een recht te maken in plaats van een verdienmodel.”

Zita woont al haar hele leven in Amsterdam. Zita was hiervoor naast gedeputeerde ook fractievoorzitter en statenlid voor GroenLinks bij de provincie Noord-Holland. Ze is medeoprichter van de Boerderij op IJburg en heeft in Amsterdam Noord voor de klas gestaan. Ze volgde de opleiding MBO paardensport en studeerde Bestuurskunde en Religiestudies. Zita woont in stadsdeel Zuidoost met haar dochter, honden en katten.