De Amsterdamse gemeenteraad stemde vandaag over de begroting voor 2017. Verschillende voorstellen van GroenLinks werden hierbij aangenomen. Zo komt dankzij GroenLinks meer geld voor zorgpreventie, wordt er meer geïnvesteerd in duurzaamheid en krijgen kwetsbare vluchtelingen betere opvang.

Meer geld voor zorg

Op initiatief van Femke Roosma komt er meer geld beschikbaar voor preventieve zorg (3 miljoen euro per jaar) in de buurt. Zo wordt niet alleen voorkomen dat mensen meer en duurdere zorg nodig hebben, maar vergroten we daarmee ook direct hun welzijn. Ook verlaagt de gemeente de eigen bijdrages voor Amsterdammers met een WMO zorgvoorziening.

Innovatie in de jeugdzorg

Ook maakt de gemeente op voorstel van GroenLinks 500.000 euro vrij om te investeren in innovatie in de jeugdzorg. Dat geld is bedoeld om slimmere en snellere manieren te vinden om kinderen en jongeren te helpen bij de inkoop van zorg

Duurzaamheid

GroenLinks heeft het afgelopen jaar herhaaldelijk aandacht gevraagd voor het verduurzamen van straatverlichting met LED. Er is begonnen met een inhaalslag, maar in het huidige tempo duurt het nog tot 2035 voor alle lantaarnpalen zijn voorzien van LED-lampen. Met zijn motie maakt Jasper Groen 1 miljoen euro vrij voor versnelling daarvan. Ook nam de raad het voorstel aan om te onderzoeken hoe geld uit het duurzaamheidsfonds ingezet kan worden om het gemeentelijk vastgoed te verduurzamen. Deze kosten voor duurzame maatregelen worden op termijn terugverdiend via de huurinkomsten of een lagere energierekening bij de eigen huisvesting. De investering verdient zichzelf dus terug: niet alleen financieel, maar ook maatschappelijk.

Opvang voor kwetsbare vreemdelingen

Voor de opvang van de meest kwetsbare (met zware lichamelijke- of psychische problemen) uitgeprocedeerden is een bed-bad-brood-voorziening niet voldoende. Op verzoek van GroenLinks zorgt Amsterdam voor een andere vorm van opvang voor deze mensen.

Het Landje blijft bestaan

Door bezuinigingen en een administratieve fout leek het erop dat bouwspeelplaats Het Landje in Nieuw-West gesloten moest worden. Gelukkig lukte het fractievoorzitter Rutger Groot Wassink om te zorgen dat de belangrijke kinderspeelplaats behouden kan blijven.

Maatregelen tegen drukke binnenstad

GroenLinks wist een meerderheid te vinden voor een aantal voorstellen om de drukte in de binnenstad te bestrijden. Zo stelde Zeeger Ernsting voor om snel een nieuw touringcarbeleid te ontwikkelen en daarin op te nemen dat de toeristenbussen uit het stadshart geweerd worden. Daarnaast nam de raad het voorstel aan om te onderzoeken wat de kosten en gevolgen zijn voor het terugdraaien van geplande hotelinitiatieven. Daarnaast gaat de gemeente onderzoeken of het mogelijk is de cruiseterminal te verplaatsen.

Betere ondersteuning voor bewoners

Amsterdammers worden voortaan actiever ondersteund bij hun woonwensen. Op voorstel van GroenLinks trekt Amsterdam meer geld uit om bewoners te helpen met energiebesparende maatregelen. Ook komt er een campagne om Amsterdamse bewoners te attenderen op hun huurrechten en de nieuwe organisatie voor bewonersondersteuning !WOON. Verder werd het voorstel 'sociale koop' aangenomen: in Amsterdam worden per jaar 2000 sociale huurwoningen verkocht. Daar blijven we tegen, maar dankzij GroenLinks gaat Amsterdam afspraken maken met corporaties om te zorgen dat zoveel mogelijk van die woningen worden verkocht aan mensen met lage inkomens, in plaats van aan de hoogste bieder.

Investeren in groen

Voor het belangrijke groene gebied ‘De Brettenzone’ in Amsterdam (Nieuw-)West komt een actieplan om het gebied ecologisch te versterken. Op deze manier moet het kwetsbare gebied van hoge ecologische waarde blijven

Schoonmakers gemeente weer in eigen dienst

Op voorstel van GroenLinks, SP en PvdA gaat Amsterdam schoonmakers van gemeentelijke panden en het stadhuis in eigen dienst nemen. Zo vallen zij onder het ambtenaren cao en worden hun arbeidsvoorwaarden verbeterd.