Het is je wellicht ontgaan, maar momenteel leven we in het decennium voor mensen van Afrikaanse afkomst (2015-2024). Dit decennium is uitgeroepen door de Verenigde Naties, waarbij  overheden van alle lidstaten worden opgeroepen actie te ondernemen om de positie van mensen van Afrikaanse afkomst te verbeteren. Wat betekent dit voor Amsterdam?

Mensen van Afrikaanse afkomst staan, ook in Amsterdam, veelal op een achterstand. Denk daarbij aan minder kansen in het onderwijs, discriminatie op de arbeidsmarkt en armoede. Ongelijkheid tussen bevolkingsgroepen, rijk, arm, zwart en wit heeft veel gevolgen voor de samenleving en samenhang tussen groepen mensen. Iedereen, ongeacht afkomst, profiteert van een samenleving waar deze ongelijkheid wordt verkleind.

De oorzaken van deze ongelijkheid zijn taai, maar dat mag geen reden zijn voor het stadsbestuur om het er maar bij te laten zitten. Beter nog, er zou een integraal beleid moeten worden ontwikkeld om de positie van Afrikaanse Amsterdammers flink te verstevigen. Een aantal voorbeelden waar Amsterdam zich voor moet inzetten:

  • Discriminatie op de arbeidsmarkt is een gegeven.  De maatregelen uit het GroenLinkse initiatiefvoorstel arbeidsdiscriminatie moeten meteen worden ingezet. Zoals het inzetten van mystery guests bij bedrijven om arbeidsdiscriminatie op een proactieve manier op te sporen. Of het verbreken van contracten door Amsterdam met bedrijven die zich schuldig maken aan discriminatie.
  • In het onderwijs neemt de ongelijkheid toe. Er zijn verschillende maatregelen daartegen denkbaar, zoals het behouden van een objectieve eindtoets. Maar ook het aanbieden van toegankelijke en gratis bijlessen en huiswerkbegeleiding aan leerlingen met tegenvallende schoolresultaten. Daarvan profiteert ieder kind in Amsterdam die het nodig heeft, zwart en wit.
  • Het oude programma Caraïbische Amsterdammers (2010-2013), moet nieuw leven worden ingeblazen, waardoor er meer integraal geïnvesteerd kan worden in de totale positieverbetering.
  • Etnische profilering is ook in Amsterdam een probleem, dat concludeerde een onderzoeksgroep van de V.N. en Amnesty International. Daarom moet er snel invulling worden gegeven aan het door GroenLinks voorgestelde stopformulieren.

Met het initiatief roept de VN lidstaten op om actie te ondernemen tegen racisme, rassendiscriminatie, vreemdelingenhaat en daarmee samenhangende onverdraagzaamheid. Zo kunnen alle fundamentele rechten en vrijheden van mensen van Afrikaanse afkomst beschermd en gewaarborgd worden. Het decennium kent drie pijlers: erkenning, rechtvaardigheid en ontwikkeling. Waarden waarmee we ook in Amsterdam aan de slag kunnen.