Geen enkele partij zal ooit toegeven dat zij tegen de emancipatie van de vrouw is. Van links tot rechts buitelen zij over elkaar heen om schande de roepen over bijvoorbeeld de gebrekkige economische zelfstandigheid van de vrouw en het feit dat vrouwen minder verdienen dan mannen voor hetzelfde werk. Maar actie om deze ongelijkheid aan te pakken wordt tegengehouden door de Amsterdamse coalitie van VVD, D66 en SP.

Bezuinigingen treffen vrouwen

Momenteel bezuinigt de regering in Den Haag ontzettend veel op de zorg. Gemeenten worden verantwoordelijk, maar krijgen daar wel een stuk minder geld voor. Tienduizenden mensen zijn al ontslagen. Vrouwen zijn dubbel de dupe van deze ontwikkeling; in de zorg werken voornamelijk vrouwen (in de thuiszorg wel 95%) en vrouwen verliezen door deze bezuiniging dus vaker hun baan dan mannen. Daarnaast moet deze zorg nu worden opgevangen door mantelzorgers. Je raadt het al, ook dat zijn voornamelijk vrouwen. Vrouwen blijven verantwoordelijk voor zorg, maar nu onbetaald.

Bij de behandeling van de begroting voor 2016 heb ik daarom samen met Femke Roosma een motie ingediend die oproept om maatregelen te nemen zodat vrouwen hun economische zelfstandigheid niet in hoeven leveren omdat zij informele zorgtaken moeten verrichten als gevolg van de bezuinigingen. Verder verzoekt de motie om te onderzoeken wat de negatieve effecten van de decentralisaties in de zorg zijn op de verhouding tussen zorgtaken en betaald werk, uitgesplitst voor mannen en vrouwen. Deze motie hebben wij al eens eerder ingediend, maar toen werd hij niet uitgevoerd. Daarom nogmaals. Tot slot wilden wij in de zoektocht naar informele zorgverleners meer aandacht voor het interesseren van mannen voor informele zorg.

College wil rendement per euro

De wethouder vindt dat dit te veel werk oplevert voor de gemeente en dat er gestreefd moet worden naar zoveel mogelijk rendement per euro. Alle coalitiepartijen stemden tegen de motie. Het frappante is dat er jaren geleden een soortgelijke motie wel is aangenomen, maar nooit is uitgevoerd. Het is duidelijk dat de politieke wil en prioriteit er niet is voor het beschermen van de economische zelfstandigheid van vrouwen. Deze staat onder druk door de participatiesamenleving waar zoveel mogelijk vrijwillig moet in de zorg.

Dit stemt mij droevig. 850.000 euro voor het inhuren van consultants van KPMG is geen probleem (jaja, KPMG, waar ze de vertegenwoordiging van vrouwen ook “belangrijk” vinden) maar geld uittrekken om ervoor te zorgen dat vrouwen genoeg geld hebben om te kunnen overleven, dat vindt dit college geen cent waard. Hiermee neemt GroenLinks geen genoegen. Het eerlijker verdelen van zorgtaken, opdat de economische zelfstandigheid van vrouwen behouden blijft, mag geld kosten. Op de middellange termijn levert het juist wél geld op. Maar de sociaal-maatschappelijke effecten zijn nog veel meer waard.