Afgelopen zondag organiseerde GroenLinks Amsterdam de netwerkbijeenkomst 'Duurzame ondernemers aan het woord'. Het doel van deze bijeenkomst was om te laten wat er allemaal gebeurt in Amsterdam op het gebied van duurzaamheid. Want er gebeurt ontzettend veel en GroenLinks wil de ruimte geven aan die duurzame ondernemers en initiatieven.
De bijeenkomst was erg inspirerend, de ondernemers deelden hun ervaringen, het diverse publiek luisterde met veel belangstelling naar de verhalen, en er was zelfs enige teleurstelling na de laatste pitch dat het al zo snel was afgelopen.
Jelle Rademaker, mede-initiatiefnemer van de Groene Grachten, betoogde dat we om echt naar een duurzame samenleving te gaan er radicale innovaties van onderop nodig zijn. Duurzame ondernemeingen kunnen nog een flinke slag maken om te zorgen voor een grote impact.
Frederike Maats van OAT Shoes vertelde over hun product: sneakers van volledig biologisch afbreekmateriaal die je in de grond kunt stoppen als je ze afgelopen hebt, en dan komen er bloemen uit. Op deze manier wil OAT Shoes laten zien dat we toe moeten naar een circulaire economie in plaats van een lineaire economie waarbij we 'kopen, gebruiken, weggooien' en veel afval creeëren.
XOFA maakt tassen van het leer van de banken die bij het grofvuil worden gezet. Met een atelier in Amsterdam, willen ze ook graag het leer van de banken uit het Amsterdamse grofvuil gaan hergebruiken.
Cargohopper, wat elektrische distributie in de binnenstad aanbiedt, kwam met duidelijke aanbevelingen voor de politiek. Zo is de prikkel om Cargohopper te gebruiken nu niet groot genoeg terwijl het veel voordelen heeft voor de stad. Door bijvoorbeeld een pilot te doen met alleen elektrisch vervoer in bepaalde delen van de binnenstad, stimuleer je elektrisch vervoer en distributie. Juist nu moet er doorgepakt worden en harde maatregelen worden genomen, want duurzame initiatieven worden langzaam gewurgd, aldus Cargohopper.
De Dakdokters zetten in op de transformatie van platte daken. Daken kunnen tot 40% van de waterberging opnemen. Recent overlast met grote regenbuien in Amsterdam laten de noodzaak voor actie zien. Ook moet er worden gekeken naar bijvoorbeeld scholen en ziekenhuizen, waar op het dak hele parken en (groente)tuinen kunnen worden aangelegd.
INSTOCK lichtte hun strijd tegen voedselverspilling toe, en dat zij met hun pop-up restaurant voedsel redden wat anders weggegooid zou worden. De opbrengst wordt ingezet om voedselgerelateerde projecten te steunen.
De Groene Paal vertelde dat er bij 400.000 woningen in Nederland funderingsherstel moet worden gedaan. Een funderingspaal kan gecombineerd worden met de opwekking van energie (aardwarmte) en zo een enorme CO2-besparing opleveren.
Questionmark geeft consumenten de informatie zodat ze zelf kunnen kiezen welke producten ze willen kopen op basis van hun eigen normen en waarden. In één oogopslag kun je zien hoe je product scoort op duurzaamheid.
GroenLinks is blij met deze geslaagde en inspirerende bijeenkomst en merkte dat er behoefte is bij veel ondernemers voor een platform om ervaringen te delen. Er was een duidelijke oproep aan de gemeente om door te pakken als het aankomt op verduurzaming en daarbij ruimte te bieden aan deze, en vele andere groene ondernemers.
Na de bijeenkomst werden de jaarlijkse Groene Lintjes uitgereikt.