Wie zoeken we?

De kandidatencommissie zoekt krachtige, diverse en sprankelende kandidaten die met elkaar en de partij vol energie en vertrouwen campagne willen voeren. De commissie werkt aan een inspirerende lijst van mensen die de idealen van GroenLinks in Amsterdam in de praktijk willen brengen.

De profieltekst die als leidraad geldt voor de werving en selectie van kandidaat-gemeenteraadsleden kun je hier vinden. We zoeken een team van verschillende kandidaten die samen de Amsterdammers vertegenwoordigen. Ben jij hiervoor een geweldige aanvulling én enthousiast? Dan moedigen we je aan om je zeker te kandideren. Ook als je niet aan alle onderdelen van het profiel voldoet.

Wat houdt het in om raadslid te zijn?

Op deze pagina staat meer uitgelegd over hoe de Amsterdamse gemeentepolitiek werkt en wat het betekent om raadslid te zijn. Ook kun je hier rekening mee houden:

  • Je komt als raadslid te werken op het stadhuis van Amsterdam en als fractie wordt je gezamenlijk ondersteund door het fractiebureau; een team van verschillende medewerkers die de fractie op allerlei gebieden ondersteunen.
  • Je besteedt als raadslid in Amsterdam tussen de 20 en 30 uur per week aan het raadswerk. Voor je werk als raadslid ontvang je een vergoeding van € 3.038,94 bruto per maand plus een onkostenvergoeding van € 215,94 (bedragen uit 2025 gekoppeld aan CAO van het Rijk, de vergoeding in 2026 kan anders zijn door een nieuwe CAO). Hier gaat een afdracht vanaf die je betaalt aan de partij zoals beschreven in bijlage 3 van de integriteitstoets en bewilligingsverklaring

Hieronder vind je alle informatie over de kandidaatstelling. Het is veel informatie en we kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt. Neem dan vooral contact op via kandidatencommissie2025@groenlinksamsterdam.nl

De procedure

Aanmelden
De kandidaatstelling is geopend van 3 juli tot en met 20 augustus (23.59 uur). Naast een motivatiebrief en een cv stuur je ook de ondertekende integriteitstoets en bewilligingsverklaring. Naast je motivatiebrief mag je ook een video of andere manier gebruiken om te laten zien wie je bent en waarom je gemotiveerd bent om raadslid te worden. Daarnaast vragen we je om op de volgende punten in te gaan in je brief (en/of wellicht de video):

  • Wat is jouw grootste wens voor de stad Amsterdam?
  • Wat zou jij toevoegen aan een fractie?
  • Kun je voorbeelden geven van hoe je als raadslid benaderbaar wil zijn voor mensen in de stad? 

Na de verkiezingen zal GroenLinks een gezamenlijke fractie vormen met de PvdA. We hebben samen besloten dat je maar bij één partij kan solliciteren. En om een zo sterk mogelijk team te bouwen zullen we onze conceptlijsten met elkaar delen. Door te solliciteren stem je in met het delen van je kandidatuur met de PvdA.

Onderaan deze tekst vind je een overzicht met alle stukken die je moet indienen en kun je de verklaring die je moet invullen downloaden.

De gesprekken
De kandidatencommissie nodigt op basis van de motivatiebrief (en eventueel aanvullende informatie zoals een video) en het cv kandidaten uit voor een gesprek. De eerste gespreksronde wordt gepland in september (vanaf 6 september). De gesprekken kunnen zowel 's avonds als in het weekend plaatsvinden. Tijdens het eerste gesprek gaat de commissie in op je persoonlijke motivatie, de motivatiebrief en cv, politieke sensitiviteit en integriteit (aan de hand van de ingevulde integriteitstoets). Daarnaast wordt je verzocht een korte pitch te houden over jezelf en je motivatie om raadslid te willen worden.

Na het eerste gesprek hoor je of je wordt uitgenodigd voor een tweede gesprek. De tweede gespreksronde wordt gepland in de eerste helft van oktober. In dit tweede gesprek zullen de voornaamste onderwerpen zijn: politieke sensitiviteit (verdieping), politieke stijl en je rol in een team. Ter voorbereiding op dit gesprek bereid je aan de hand van een casus een pleidooi voor in de gemeenteraad voor, of reflecteer je op een pleidooi dat je eerder hebt gehouden in de gemeenteraad.

Advieslijst
Eind oktober zal de commissie bekendmaken of je wordt voorgedragen en zo ja, op welke plek van de advieslijst je wordt voorgedragen.

Begin november maakt de kandidatencommissie haar advieslijst bekend. Vanaf dan begint ook de interne campagne, waarin leden kennis kunnen maken met de kandidaten. Op de Algemene Ledenvergadering op 15 november stemmen de leden over de advieslijst. 

Bezwaar

Ben je het oneens over het integriteitsoordeel van de kandidatencommissie of heb je bezwaar over de tekst van de voordracht? Dan kun je terecht bij de Landelijke Commissie van Geschil en Beroep.

Planning

  • Kandidaatstelling: 3 juli tot en met 20 augustus 2025
  • Terugkoppeling of uitnodiging voor een gesprek: uiterlijk 1 september 2025
  • Eerste gespreksronde: 6 tot en met 24 september 2025
  • Tweede gespreksronde: 4 tot en met 14 oktober 2025
  • Publieke bekendmaking advies kandidatenlijst: begin november 2025
  • Interne campagne: eerste twee weken november 2025
  • Algemene Ledenvergadering: 15 november 2025
  • Gemeenteraadsverkiezingen: 18 maart 2026

De kandidatencommissie

De kandidatencommissie bestaat uit de volgende leden: Marijn van der List (voorzitter), Maarten Prot (secretaris), Annie van de Pas, Dirk de Jager, Emre Ünver, Fatin Bouali, Lotte Jeursen, Paulien Gankema, Shadi Nikshomar, Touria Meliani en Vincent de Kom.

De kandidatencommissie is te bereiken via kandidatencommissie2025@groenlinksamsterdam.nl. De secretaris zal kandidaten die zich melden op de hoogte houden van het verloop van de procedure en hier zoveel mogelijk informatie vooraf over delen.

Heb je vragen of opmerkingen over de kandidaatstelling? Dan kun je deze via bovengenoemd e-mailadres aan de secretaris van de commissie stellen.

Welke stukken dien je in?

  •  CV
  • Motivatiebrief waarin je in ieder geval ingaat op de drie vragen (en optioneel: video of andere manier waarin je laat zien wie je bent en waarom je gemotiveerd bent om raadslid te worden)
  • Integriteitstoets en bewilligingsverklaring GroenLinks Amsterdam
  • Omdat een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) onderdeel uitmaakt van de procedure raden we je aan om er rekening mee te houden dit op tijd aan te vragen. Je hebt hiervoor tot uiterlijk 15 oktober de tijd. De afhandeling van zo’n aanvraag duurt gemiddeld 4-8 weken. Als de kosten voor de aanvraag van de VOG een probleem voor je zijn, kun je contact opnemen met de secretaris van de kandidatencommissie via bovengenoemd e-mailadres.

De kandidatencommissie kijkt uit naar je reactie!

Ook voor de stadsdeelcommissies zoeken we sterke kandidaten. Hoewel het niet toegestaan is om tegelijk gemeenteraadslid en de stadsdeelcommissielid te zijn, is het wel toegestaan om op beide lijsten te staan. Overweeg dus zeker om je voor beide te kandideren. Meer informatie over kandidaatstelling voor de stadsdeelcommissie vind je hier.