Hoe werkt de gemeentepolitiek in Amsterdam?

De gemeenteraad is het belangrijkste gekozen orgaan in de stad. Elke vier jaar kun je daarvoor stemmen. De Amsterdamse gemeenteraad heeft 45 zetels. GroenLinks heeft op dit moment 8 zetels. De gemeenteraadsleden van GroenLinks Amsterdam noemen we samen de fractie.

De belangrijkste taak van de gemeenteraad is om het college van burgemeester en wethouders (B&W) te controleren. Het college bestuurt de stad en bestaat uit de burgemeester en wethouders. De gemeenteraad benoemt de wethouders en houdt in de gaten of ze hun werk goed doen.

GroenLinks heeft in het huidige college drie wethouders:

  • Zita Pels (Duurzaamheid, energietransitie en circulaire economie, Volkshuisvesting, Dierenwelzijn, Voedsel)
  • Touria Meliani (Kunst en cultuur, Evenementen, Inclusie en anti-discriminatiebeleid)
  • Rutger Groot Wassink (Sociale zaken, Opvang, Gemeentelijk vastgoed, Masterplan Nieuw-West, Volwasseneneducatie, laaggeletterdheid en inburgering, Archeologie)

Wat doet een gemeenteraadslid?

Raadsleden hebben drie hoofdtaken:

  1. Volksvertegenwoordiger zijn: luisteren naar inwoners en hun belangen vertegenwoordigen.
  2. Voorstellen doen: plannen maken om de stad beter te maken.
  3. Controleren: nagaan of het college het beleid goed uitvoert.

Raadsleden kunnen vragen stellen aan het college en zelf voorstellen met nieuwe plannen indienen. Als de raad zo’n voorstel aanneemt, moet het college het uitvoeren. Het college kan daarover adviseren over een voorstel (positief of negatief), maar de raad beslist.

Raadsleden hebben vaak speciale onderwerpen waarvoor ze extra verantwoordelijkheid dragen. Bijvoorbeeld duurzaamheid, cultuur of verkeer. Op deze manier worden onderwerpen en taken verdeeld onder de leden van de fractie.

Hoe werkt het in de stadsdelen?

Amsterdam is opgedeeld in zeven stadsdelen en een stadsgebied Weesp. Elk stadsdeel en het stadsgebied heeft een eigen dagelijks bestuur, bestaande uit drie dagelijks bestuurders. Zij voeren het beleid van het college van B&W uit in hun stadsdeel en weten goed wat er lokaal in de buurt speelt.

De dagelijks bestuurders krijgen advies van de stadsdeelcommissie. Voor die commissies kun je ook elke vier jaar stemmen. Ze lijken een beetje op de gemeenteraad, maar hebben vooral een adviserende rol specifiek voor het stadsdeel. Ze denken mee en geven advies, gevraagd en ongevraagd, over wat er speelt in de buurt. Het dagelijks bestuur hoeft dat advies niet op te volgen, maar doet dat vaak wel omdat het signalen uit de wijk zijn.

Wat doet de stadsdeelcommissie?

De stadsdeelcommissies zijn letterlijk de oren en ogen van de buurt. Commissieleden zijn gekozen in hun eigen buurt en weten goed wat er speelt. Ze vergaderen ongeveer twee keer per maand over actuele zaken.

Bij veel besluiten in het stadsdeel vraagt het dagelijks bestuur advies aan de commissie. Ook kunnen commissieleden zelf onderwerpen op de agenda zetten en advies geven.