Voorzitter, de afgelopen dagen is er veel gebeurd. De berichtgeving ging alle kanten op, waarvan meerdere dingen tegelijkertijd waar kunnen zijn zonder dat het wat af doet aan de ernst van de situatie. Als raadsleden hebben we een eed afgelegd, artikel 1 van onze grondwet is hierin leidend.

Geweld en alle vormen van discriminatie zijn onacceptabel in onze stad. In welke vorm dan ook. Wat er de afgelopen dagen zich heeft afgespeeld is dan ook voor iedereen afschuwelijk. Om te beginnen werd het in de eerste berichtgeving van donderdagnacht duidelijk dat er opgeroepen werd tot een jodenjacht. Dit had nooit mogen gebeuren, al helemaal niet gezien de geleerde lessen van deze stad. De pijn in onze stad om wat er nu plaatsvindt, wordt gevoeld door heel veel mensen. Er werden Palestijnse vlaggen in brand gestoken, er werden leuzen gescandeerd over de dood van de talloze Palestijnse kinderen tijdens de genocide die nu plaatsvindt in Palestina. Dit snijdt diep in de harten van vele Amsterdammers en is onacceptabel.

De reacties uit Den Haag hierop zijn niet mals. In plaats van de rust te bewaren, wordt er gesproken over het afpakken van paspoorten, een integratiecrisis van mensen die hier geboren zijn en het strenger aanpakken van koranscholen.

Laat ik duidelijk zijn, de genocide en apartheid in Palestina moet zo snel mogelijk stoppen. Beelden uit Israël waarin verwoeste woningen van Palestijnen worden getoond die wraakacties moeten voorstellen naar aanleiding van wat er gebeurd is in Amsterdam is afschuwelijk en verwerpelijk. Onze stad stond opeens in het oog van de storm van een mensenrechtencrisis waar de hele wereld getuige van is. 

Voorzitter, ik heb aan de driehoek een aantal vragen naar aanleiding van het feitenrelaas:

  • In het feitenrelaas is eigenlijk bevestigd dat de burgemeester samen met het OM en politie in de voorbereiding contact heeft gehad met het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme, UEFA, Landelijk internationaal Rechtshulp Centrum van de politie, Israelische ambassade, de veiligheidsfunctionarissen van Maccabi Tel Aviv en NCTV. Verder zijn er ook rondom de Kristallnachtherdening extra maatregelen getroffen. Ik ben benieuwd of deze organisaties enige zelfreflectie hebben getoond na de gebeurtenissen van de afgelopen dagen;

  • Online zijn er oproepen gedaan en er is op specifieke oproepen gereageerd, kan de driehoek hier verder over uitweiden? Op basis van welke afwegingen is dit gedaan?

  • Bij de incidenten met de Macabbi supporters is het voor mij nog onduidelijk hoe de politie heeft opgetreden. Er is wel duidelijkheid over bijvoorbeeld het feit dat de politie snel ter plaatse was, maar ik ben benieuwd welke maatregelen getroffen zijn om de provocaties tegen te gaan door de supporters bijvoorbeeld op het moment dat er leuzen werden gebruikt en de inzet van vuurwerk, het verbranden van de palestijnse vlag op de dam ;

  • Er zijn leuzen gescandeerd, geweld gebruikt en vernielingen aangericht door de Macabbi supporters lezen we in het feitenrelaas, ik zou graag willen weten wat hiervan geregistreerd is en hoe het OM hierover oordeelt. Op social media hebben we beelden gezien waarin er leuzen werden gebruikt zoals “Kill all the Arabs” en “There are no schools in Gaza, there are no children left”.

  • De noodverordening is verlengd, bij vele bewoners zijn hier zorgen over en het demonstratierecht is hiermee ingeperkt. Dit doet de fractie van GroenLinks veel pijn, en veel Amsterdammers. We willen graag weten waarop dit besluit is gebaseerd. Demonstreren heeft een belangrijke functie in het maatschappelijke debat en kan juist in tijden van spanningen verbinding brengen.

Ik wil ervoor waken dat wij ook bijdragen aan de verdere stigmatisering van groepen, dat we elkaar de ruimte geven om te helen na deze gebeurtenissen. Dat er ruimte is voor elkaar, voor elkaars pijn en angst. Maar we moeten oppassen om angst leidend te laten zijn in ons handelen. Hoe wij nu verder gaan, moet gebaseerd zijn op de hoop en liefde die we hebben voor deze stad en elkaar. Ik weiger mee te gaan in het narratief dat deze uitbarstingen van geweld, deze onverdraagzaamheid naar elkaar is waar onze stad voor staat.

We moeten niet wegkijken, sterker nog, dit betekent dat we met elkaar moeilijke gesprekken aan moeten gaan. Het betekent dat groepen die geïsoleerd langs elkaar leven in de stad, elkaar moeten ontmoeten en bij elkaar komen. Volgens mij, is dit een gemeenteraad waar het overgrote deel partij overstijgend het welzijn van de stad voorop kan stellen. En begrijpt, dat het juist in tijden als deze, het staan voor solidariteit en saamhorigheid een krachtig signaal is waar Amsterdammers behoefte aan hebben. Waarin we het geweld afkeuren en de haat, maar werken vanuit hoop en solidariteit.