De gemeente zou voor ze overgaat tot het verstrekken van een omgevingsvergunning, goed kijken naar mogelijke nadelige effecten van verbouwingen op de buurt. Nienke van Renssen: “Bij het verstrekken van omgevingsvergunningen zijn de belangen van omwonenden de afgelopen jaren onbedoeld te veel uit het oog verloren. Dit voorstel is een mooie eerste stap om dit recht te zetten en ervoor te zorgen dat Amsterdam weer optreedt als hoeder van het algemene belang en naast zijn inwoners gaat staan.”
Of het nu gaat om het opsplitsen van appartementen in De Pijp, het verkameren van woningen in Osdorp of het onderkelderen van statige panden in de Van Eeghenstraat, de voorbeelden waarbij Amsterdammers aan de bel trekken over de nadelige gevolgen van de bouwwoede in de stad zijn talrijk. Het is voor inwoners soms lastig echt gehoor te vinden bij de gemeente. Vergunningverlening wordt vaak bekeken door een juridische bril en de ontwikkelaar heeft alles ‘keurig dichtgetimmerd’. Een enkeling weet de weg door de instanties en haalt uiteindelijk zijn of haar gelijk via de bestuursrechter, maar veel vaker druipen buurtbewoners teleurgesteld af.
Om in de vergunningverlening de balans tussen de belangen van de eigenaar van het pand en de buurt en leefbaarheid terug te brengen, stellen GroenLinks en de SP meerdere maatregelen voor. De invoering van de Omgevingswet per 1 januari jl. maakt het mogelijk dat meer rekening wordt gehouden met de leefbaarheid, gezondheid en participatie. Eén van de belangrijkste is dat Amsterdam voortaan het voorzorgprincipe beter moet gaan toepassen. Dit betekent dat mogelijke schade en andere nadelige effecten op de buurt van tevoren goed in kaart moeten worden gebracht. Hierdoor wordt voorkomen dat nadelige gevolgen pas tijdens of na verbouwing aan het licht komen. Ook wordt de bewijslast voor oorzaak van de schade omgedraaid. Op deze manier moet het voor Amsterdammers gemakkelijker worden om hun gelijk te halen bij de instanties wanneer zij kampen met schade als gevolg van de verbouwingen. SP-raadslid Remine Alberts: “Veel Amsterdammers ervaren de gemeente als een stempelmachine voor bouwbedrijven en ontwikkelaars. Dit moet anders. Amsterdam moet weer naast zijn inwoners gaan staan.”
Lees het hele voorstel hier. Naar verwachting wordt het voorstel in juli door de gemeenteraad besproken.