Als je schulden hebt en je zorgen moet maken of je deze maand de huur wel kunt betalen, leidt dat tot een heleboel stress. Probeer dan nog maar je administratie op orde te krijgen of je werk goed te doen. Laat staan nadenken over de toekomst. Wat je dan nodig hebt, is een adempauze.

Voor veel mensen in onze stad is het moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. 38.000 huishoudens hebben problematische schulden – dat betekent dat ze zonder hulp hun schulden niet kunnen terugbetalen. En daar komen nog dagelijks nieuwe Amsterdammers bij: vooral het aantal jongeren met schulden groeit. Zij hebben door verkeerde keuzes of stomme pech ineens een hoge schuld.

Vaak komen mensen niet uit de schulden omdat rekening na rekening op de deurmat valt. Schulden worden zo onoverzichtelijk, dat ze niet meer weten waar te beginnen met terugbetalen. Als er inkomen of zorgtoeslag binnenkomt, moet daarmee meteen de urgentste rekening worden betaald.

Op tijd

Het grote aantal mensen met schulden laat zien dat het echt niet gemakkelijk is om uit de schulden te komen, ook omdat er nogal wat eisen zijn voor je in een schuldhulpverleningstraject mag.

GroenLinks wil dat de gemeente aan de slag gaat om die schulden op te lossen. De gemeente moet er zo vroeg mogelijk bij zijn om te voorkomen dat mensen dieper in de schulden raken. En er zijn nieuwe manieren nodig om schulden op te lossen.

We willen dat mensen met schulden een adempauze kunnen krijgen om hun zaken op orde te krijgen. Die krijgen ze als de gemeente schulden van ze overneemt. De gemeente gaat dan onderhandelen met de schuldeisers over kwijtschelding en een terugbetalingsregeling – zonder dat iemand direct in een heel schuldhulpverleningstraject hoeft te starten.

Pilot

Dit plan stelde ik voor aan de gemeenteraad en vandaag stemde een meerderheid voor. Dat betekent dat de gemeente in 2019 met een proef gaat beginnen. Het zou goed zijn als de gemeente dan eerst schulden van jongeren overneemt. 

Hiermee willen we een stap verdergaan in het helpen en ondersteunen van mensen die om wat voor reden dan ook financiele problemen hebben. Mensen die nu niet de hulp krijgen die ze nodig hebben, omdat ze bijvoorbeeld niet voor een schuldhulpverleningstraject in aanmerking komen. Als inwoners van onze stad verdienen zij deze hulp.

Dorrit de Jong
Raadslid voor GroenLinks