Het idee van een politieke boot is mooi. Voorbij partijpolitiek focussen we gezamenlijk op het doel dat we allemaal gemeen hebben: het versterken van de positie van de LHBTIQA+-gemeenschap. En dat werkt goed. Want die praktische samenwerking dwingt ook tot politieke samenwerking. En zo kom je samen verder, ook de partijen die landelijk conservatiever in de wedstrijd zitten. Maar tegelijkertijd kun je partijpolitiek nooit helemaal loslaten. Want hoe kun je geloofwaardig samenwerken met partijen die A zeggen, maar B doen?

Transgenderwet

Vorig jaar was het gezamenlijk thema voor de boot transrechten. En juist daar zit dit jaar een pijnpunt. Want er ligt een wetsontwerp klaar voor versimpeling van de procedure waarmee mensen hun geslachtsvermelding in de burgerlijke stand kunnen wijzigen, de Transgenderwet. Niemand had verwacht dat dit wetsvoorstel controversieel zou zijn. En het wás ook niet controversieel. Totdat er een rechtse, conservatieve, populistische lobby tegen het wetsvoorstel werd georganiseerd. Met onjuiste ‘voorlichting’ zaaide die allerlei twijfels. Op dit moment is de steun van een deel van de VVD-fractie in de Kamer nog niet zeker. En daarom is de behandeling van dit wetsontwerp een aantal keren uitgesteld. Dit is voor GroenLinks heel ingewikkeld. Wil je op een politieke boot staan vóór LHBTQIA+-rechten met een partij die zich niet voor transrechten wil inzetten?

Tegelijkertijd zien we ook dat er binnen partijen verdeelde meningen zijn. En dat is maar goed ook, want zo kan een partij van standpunt veranderen - en een wetsvoorstel zomaar aangenomen worden. Zo hebben de  VVD’ers met wie RozeLinks tot nu toe heeft samengewerkt bij de voorbereiding van de boottocht, verklaard zich tot het uiterste in te spannen om de VVD-fractie voor de Transgenderwet te laten stemmen. 

Waarom we meedoen

De netwerken van de meevarende partijen roepen de Kamer op de nieuwe Transgenderwet zo snel mogelijk te behandelen en dus niet controversieel te verklaren. Want transpersonen kunnen niet langer wachten. Zij wachten al veel te lang. Deze wet is een belangrijke stap om de rechten van de LHBTIQA+-gemeenschap te versterken. Verder hebben de vijf partijen afgesproken dat er per partij ten minste twee transjongeren meevaren. GroenLinks en de PvdA hebben besloten onder die voorwaarden mee te blijven doen aan de politieke boot. We gaan ervan uit dat het pijnpunt van het wetsontwerp snel wordt opgelost en varen in samenwerking met anderen graag een toekomst tegemoet met groeiende acceptatie en respect voor seksuele en genderdiversiteit!

Thema van dit jaar

De Pridenetwerken vragen met hun boot dit jaar speciaal aandacht voor jongeren en onderwijs. Een aantal scholen biedt namelijk niet een veilige omgeving voor leerlingen om hun eigen seksuele en genderontwikkeling te bespreken. Op die manier is ook dit jaar het motto voor de boot gekozen: “Don’t discriminate, educate!” (rekening houdend met de internationale toeschouwers). Scholen horen veilige plekken te zijn voor alle leerlingen (en leerkrachten). Het is absurd dat het woord “homo” het meest gebruikte scheldwoord op schoolpleinen is. Dat kinderen door hun ouders worden thuis gehouden op dagen als Paarse Vrijdag.