De nacht is belangrijk voor de stad: economisch, sociaal en cultureel. De nachtcultuur krijgt daarom een plaats in gemeentelijke plannen. Zoals in plannen over de openbare ruimte. kunst, verkeer, gezondheid, openbare orde én veiligheid voor bijvoorbeeld lhbtiq+ personen en vrouwen. De Nachtvisie is ook een hart onder de riem voor een sector die vanwege de coronacrisis in zwaar weer verkeert, maar die voor veel mensen een grote betekenis is. Wat de nacht betekent voor Touria zelf, vertelt ze in dit interview bij de Nieuws BV op Radio 1.

De nacht is van iedereen

De nachtcultuur staat onder druk door onder meer de groei van de stad en een toenemend gebrek aan ruimte. Touria Meliani voerde met veel mensen uit de nachtsector, zoals makers, artiesten, organisatoren, het Overleg Amsterdamse Clubs en de stichting Nachtburgemeester, gesprekken over deze en andere knelpunten. Iedereen wil dat de nachtcultuur aantrekkelijk en toegankelijk is en blijft voor alle bewoners en bezoekers. Thema’s zijn diversiteit, ruimte voor subculturen, inclusie, sociale en fysieke veiligheid.

Coronasteun voor culturele nachtclubs

Vanwege de langdurige coronacrisis, die een enorme impact op deze sector had, geeft Amsterdam financiële steun aan culturele nachtclubs. Daarmee kunnen zij makers, dj’s en kunstenaars boeken.

De Amsterdamse nachtcultuur is te beschouwen als levend cultureel erfgoed. Nieuwe stromingen in de nachtcultuur groeien vaak door naar muziekevenementen en artiesten die op festivals optreden. Amsterdam werkt aan een nieuw evenementenbeleid en introduceert alvast een nieuwe, onafhankelijke muziekevenementencommissie die adviseert over een goede verdeling van de schaarse plekken voor muziekfestivals in de stad.

Banen, geld en ontplooiing

Wat betekent de nachtsector nu voor de stad? Deze vraag heeft gemeente Amsterdam laten onderzoeken. Ongeveer 500 nachtlocaties leveren 5000 banen op. Elk jaar komen ongeveer 1,5 miljoen bezoekers naar de stad voor festivals, clubs en feesten. Zij geven samen zo’n 1,25 miljard euro uit tijdens hun verblijf. Tot slot benadrukt het onderzoek dat de nacht een grote sociale waarde heeft. Het is een belangrijke plek om nieuwe perspectieven te krijgen, jezelf te ontwikkelen en te ontdekken.

Lees de complete Nachtvisie