Een heldere en openbare politieke besluitvorming is volgens GroenLinks essentieel voor de representatieve democratie. Maar in het huidige politieke proces van voorstellen, moties en stemmingen is niet altijd goed te volgen hoe besluiten tot stand komen. Vorig jaar diende raadslid Zeeger Ernsting een voorstel in voor ‘radicale transparantie’ in de Amsterdamse gemeenteraad, welke vandaag unaniem werd aangenomen.

In zijn initiatief pleit Ernsting voor het openbaar maken van alle beleidsstukken en stemmingen van de gemeenteraad, deze overzichtelijk online beschikbaar te maken en al deze gegevens als open data aan te bieden. Zo wordt het stemgedrag van de individuele raadsleden inzichtelijk en goed vindbaar. Ernsting: “Goed geïnformeerde burgers maken dat politici betere besluiten nemen. Bovendien is het nodig dat wij, als politici, blijvend verantwoording afleggen aan de Amsterdammers over wat wij hier doen en waarom we welke beslissingen nemen.”

Het Amsterdamse college geeft aan dat 1 september 2017 gestart kan worden met deze radicale transparantie in de Amsterdamse gemeentepolitiek. “Er wordt weleens gepleit voor meer democratie, minder politiek; hier is het meer democratie en meer politiek”, aldus Ernsting.