Het college wil niet alleen vervuilende auto’s weren, maar komt ook met alternatieven. We investeren in het openbaar vervoer, de fiets en in voetgangers. Met de uitwerking van de Agenda Autoluwe Stad wordt een belangrijke belofte ingelost: een gezonde stad, met schone lucht voor iedereen.

Vanaf 2021 mogen kinderen van tot twaalf jaar op woensdagmiddag en in het weekend gratis met het openbaar vervoer reizen. Ook gaan we proeven doen met een nachtmetro in het weekend. En bij de metrostations komen net als bij treinstations deelfietsen te staan. 

Dit zijn een paar van de 27 maatregelen uit de ‘Agenda Autoluw’, een plan van het college dat de stad bereikbaar moet houden. De eerste plannen kwamen een paar maanden geleden al naar buiten. We gaan het aantal parkeervergunningen terugschroeven en de parkeertarieven voor bezoekers zijn verhoogd. Hierdoor kunnen we vele duizenden parkeerplaatsen opheffen.  

Ruimte

Ook gaan we nog veel parkeerplaatsen verplaatsen naar onder de grond, waardoor het totaal aantal parkeerplaatsen wat uit het straatbeeld verdwijnt oploopt tot meer dan 11.000. Ook hierdoor komt er veel meer ruimte voor voetgangers, fietsers, spelen, groen of gewoon even niks. 

Amsterdammers leven gemiddeld ruim een jaar korter door vieze lucht in de stad. Daarom hebben we liever openbaar vervoer, veilige en brede fietspaden en wandelpaden, dan vervuilende benzine-auto’s. Door deze middelen van vervoer stroomt het verkeer ook veel beter door, waardoor Amsterdam ook in de toekomst voor iedereen bereikbaar blijft. 

 

De pers over een autoluw Amsterdam: