Minder lang voor het stoplicht wachten? Maak een groene golf!

Stel je voor dat je als fietser zo min mogelijk tijd kwijt bent met wachten voor het stoplicht. Dat de verkeerslichten zo zijn afgesteld dat je op je route van huis naar werk gewoon door kunt rijden. Het zou van Amsterdam nog meer de fietsstad maken die het al is. Het is gezonder, en veiliger. Daarom willen we dat de gemeente ‘groene golven' invoert voor fietsers.

Het idee is eenvoudig. Als je in één keer door kunt rijden doordat achtereenvolgende verkeerslichten op groen staan, wordt fietsen aantrekkelijker. Bij een groene golf worden verkeerslichten zo afgesteld dat je als fietser die een constante snelheid rijdt alleen maar groene lichten tegenkomt. Ook kan op enige afstand voor een stoplicht worden aangegeven wanneer die groen wordt of blijft. Je kunt dan je snelheid aanpassen aan het ritme van de verkeerslichten en hoeft niet meer zo vaak af te stappen.

De gemeente deed de afgelopen maanden onderzoek naar de ervaringen van fietsers in Amsterdam. Veel fietsers ergeren zich aan de veel te lange wachttijden bij verkeerslichten en aan hinderende medeweggebruikers. Beide problemen kunnen door middel van groene golven worden opgelost.

Kopenhagen

Daarom doen GroenLinks-raadsleden Dorrit de Jong en Zeeger Ernsting vandaag een voorstel om op de belangrijke doorgaande fietsroutes in Amsterdam groene golven in te voeren. Uiteraard moet daarbij ook rekening worden gehouden met de voetganger.

GroenLinks neemt hiermee een voorbeeld aan Kopenhagen, waar in 2007 al de eerste groene golf voor fietsers werd ingevoerd. De Deense hoofdstad deed dat in een belangrijke winkelstraat. Toen het een succes bleek werden er ook in andere delen van de stad groene golven ingevoerd. Dat zorgt voor soepeler en veiliger weggebruik. De verkeerslichten zijn er zo afgesteld dat een fietser die twintig kilometer per uur rijdt tijdens de spits op weg naar werk alleen maar groene lichten tegenkomt. Aan het eind van de dag, als iedereen weer naar huis gaat, worden de lichten zo afgesteld dat je de andere kant op groen licht hebt.

Schone lucht

“Het is goed voor schone lucht én de bereikbaarheid van de stad als we vaker de fiets pakken in plaats van de auto,” zegt Zeeger Ernsting. “Het invoeren van groene golven voor fietsers is een logisch onderdeel van de autoluwe stad.”

“Als meer Amsterdammers gaan fietsen, is dat niet alleen goed voor de luchtkwaliteit, maar ook voor hun gezondheid," zegt Dorrit de Jong. “De openbare ruimte moet uitnodigen tot bewegen. Met een groene golf maken we het fietsen in Amsterdam veel aantrekkelijker.”