‘Hebben jullie vertrouwen in de VVD en de PvdA?’ Het was dé nijpende vraag tijdens de ALV van GroenLinks Amsterdam op woensdag 28 april. De inkt van het akkoord was nog maar net droog, of de leden mochten er hun zegje over doen. Ruim tachtig man woonde de vergadering bij. Ingewikkeld werd het niet. Toen alle vragen naar tevredenheid waren beantwoord, stemden de leden unaniem in met het akkoord. Er klonken vele complimenten voor het onderhandelingsteam.

In twee intensieve weken hebben PvdA, VVD en GroenLinks het Amsterdamse programakkoord voor de komende vier jaren samengesteld. GroenLinks is tevreden met het eindresultaat, velen herkennen de GroenLinks beginselen in het akkoord. Hoofdonderhandelaar Maarten van Poelgeest zette tijdens de ALV de winst- en verliespunten op een rij.

Mooie resultaten
Er staan goede maatregelen voor klimaat en energie in -met bijbehorend budget-, de armoederegelingen blijven in tact, er zijn financiële middelen voor een beter integratie- en participatiebeleid, en er komt plek voor asielzoekers in de stad. Coffeeshops krijgen als proef een legale achterdeur, er komt meer zorg en aandacht voor prostituees en er is meer geld voor onderwijs, ouder-kind centra en voorscholen. De havenstad, waar nu nog veel bedrijven zitten, wordt na 2030 getransformeerd tot woonwijk en het aandeel sociale huurwoningen in nieuwbouwprojecten blijft 30%. De stad binnen de Ring A10 wordt verder autoluw gemaakt en Amsterdam ontwikkelt zich tot Fietsstad nummer 1!

Wisselgeld
Zulke mooie resultaten worden natuurlijk ergens mee betaald. GroenLinks haalde helaas bakzeil op het gebied van preventief fouilleren. Net als in de afgelopen vier jaren is de partij nog steeds tegen en zou zij het liefste zien dat deze regeling uit de APV wordt geschrapt. Echter, een meerderheid in deze coalitie én in de raad is vóór. Verder zal de voorraad koopwoningen iets sneller dan gepland naar 35% stijgen. Ook op het gebied van verkeer zijn er enkele concessies gedaan; de Autovrije Dag wordt niet meer gevierd (maar wel uitgebreidere autovrije zones bij grote evementen in de stad) en de parkeertarieven aan de meter zullen niet met de inflatie mee stijgen.

Kritische lezers
Dat het programma goed is gelezen, bleek uit een inventarisatie van de vragen; de brede scholen missen in het akkoord, diversiteit is te vaag omschreven, hoe wordt het extra geld in onderwijs besteed, zijn de bezuinigingen op het ambtelijke apparaat wel realistisch, waarom staat er niets over het hoger onderwijs en maken we met de VVD écht de stad verder autoluw?

Deskundige fractie
Verschillende fractieleden kwamen aan het woord bij de beantwoording van de specifieke vragen. Hieruit blijkt niet alleen dat onze raadsleden behoorlijk deskundig zijn op hun vakgebied, maar óók dat ze er allemaal vertrouwen in hebben. De onderhandelingsweken hebben laten zien dat er goede samenwerking mogelijk is tussen PvdA, VVD en GroenLinks. De campagneretoriek is losgelaten, scherpe tegenstelling zijn overkomen en vooral; er is goede wil.

Wethouders-duo
Er treden zeven wethouders aan, waarvan twee GroenLinksers. Maarten van Poelgeest blijft Ruimtelijke Ordening doen en krijgt klimaat en energie erbij, een mooie opdracht voor GroenLinks. Met een warm applaus werd Andrée van Es verwelkomd als de nieuwe wethouder op de sociale portefeuille werk en inkomen, integratie, participatie en inburgering. De woorden van Andrée ‘blij met dit positieve akkoord’ werden bekrachtigd door de leden, toen er over de tekst werd gestemd; unaniem vóór en met groot applaus.

Klik hier voor een link naar het programakkoord.