Lady Galore wint Roze Lieverdje

Sander den Baas, beter bekend als Lady Galore, is als winnaar uit de bus gekomen bij zowel het publiek als bij de jury van het Roze Lieverdje. Lady Galore kreeg de prijs uit handen van GroenLinks-lijstrekker Rutger Groot Wassink, als erkenning van haar strijd voor dragqueens en travestieten. Het Roze Lieverdje is een prijs van GroenLinks voor een Amsterdammer die zijn/haar sporen verdiend heeft in de strijd voor LHBT-emancipatie. Rutger Groot Wassink riep tijdens de ceremonie op tot een Roze Stembusakkoord tussen alle Amsterdamse Partijen.

Juryvoorzitter Simion Blom roemde alle vier de kandidaten voor hun inzet en activiteiten op het gebied van LHBT-emancipatie in Amsterdam. Uit het juryrapport:

Mede dankzij de inzet en de zichtbaarheid van Lady Galore kan met recht worden gezegd dat er een jonger en bruisend uitgaansleven is ontstaan waarin dragqueens en travestieten in de publieke ruimte zichtbaar zijn.Travestieten en Dragqueens vallen door hun oogverblindende schoonheid vaak op en zijn daarmee extra kwetsbaar in het uitgaansleven. Desondanks durft Lady Galore in de veiligheidssituatie van Amsterdam een frontliner te zijn, ze creëert een groot familiegevoel onder fans en jonge dragqueens. Bewust of onbewust wordt hiermee een statement gemaakt en wordt de zichtbaarheid van de diverse LHBT-gemeenschap vergroot. Zichtbaarheid is onmisbaar om acceptatie te verkrijgen. Daarnaast is Sander zeer actief. Hij neemt regelmatig deel aan protestdemonstraties, draagt bij aan de ontwikkeling van Pink Oost en aan een Speak Up-debat in Nieuw-West”.

Lady Galore is de vijfde winnaar van het Roze Lieverdje. Haar voorgangers zijn pater van Kilsdonk (2006), Karin Spaink (2008), de vrijwilligers van disco de Trut (2012) en Dolly Bellefleur (2012). De genomineerden dit jaar waren Wielie Elhorst, Irene Heemelaar en Döne Fil.

Roze Stembusakkoord

Tijdens de uitreiking riep GroenLinks-lijsttrekker Rutger Groot Wassink op tot een Roze Stembusakkoord. “Ook in Amsterdam is er nog veel te verbeteren voor LHBT'ers. Dat zijn de meeste partijen met elkaar eens maar daarmee is niet gegarandeerd dat het ook gebeurt. Wij hopen dat andere partijen zich samen met ons aan de punten uit het akkoord willen committeren. Dit overstijgt politieke tegenstellingen en is in het belang van alle Amsterdammers.”

De Partij van de Arbeid heeft ondertussen al laten weten mee te doen aan het Roze Stembusakkoord.