Het rapport Verwey-Jonker onderstreept de eerdere signalen en maakt duidelijk dat de omvang van uitsluiting en ongewenst gedrag binnen de gemeente groot is. En dat terwijl racisme zo ontzettend schadelijk is voor onze samenleving én voor de gemeentelijke organisatie. Het maakt mensen kapot, vernielt talent en heeft een enorme impact op levensHet raakt ambtenaren én Amsterdammers, want als er sprake is van institutioneel racisme dan kan het niet anders dan dat Amsterdammers dit ook merken in de dienstverlening van de gemeente. Dit moeten we serieus nemen en veranderen. 

We kunnen niet om de resultaten van het rapport heen. Uit het rapport blijkt dat meer dan de helft van de respondenten (55%) in de afgelopen 12 maanden uitsluiting of vernedering heeft ervaren. Pestgedrag komt veel voor en zo’n 80% van de non-binaire personen heeft te maken gehad met seksuele intimidatie. Dat zijn schokkende uitkomsten die niet thuishoren in Amsterdam. Terecht neemt de wethouder deze signalen dan ook heel serieus. 

Cultuuromslag 
Onze ambtenaren zijn van groot belang voor onze stad, we moeten ervoor zorgen dat zij kunnen werken in een veilige omgeving. Dat vraagt om een cultuuromslag bij de gemeente Amsterdam. Zeker omdat blijkt dat veel van de meldingen gaan over leidinggevenden; zij horen het goede voorbeeld te geven. Wat GroenLinks betreft vraagt dat om een fundamentele aanpak, waarbij ook het functioneren en de sturing van het management onder de loep moet worden genomen. Zodat we voortaan tijdig zien wanneer het niet goed gaat, en er ruimte ontstaat om elkaar daarop aan te spreken. Sociale veiligheid moet weer de norm worden. Hiervoor is ook duidelijkheid nodig  over wat niet bij die norm hoort en welke sancties er op staan als dit toch gebeurt. Eerder vroeg GroenLinks samen met andere partijen in een motie om dat inzichtelijk te maken. 

Verantwoordelijkheid van ons allemaal 
Sociale veiligheid is een verantwoordelijkheid van de hele organisatie en is dus niet een project van alleen de afdeling Diversiteit en Inclusie van de gemeente, maar moet aan de basis staan van het organisatiebeleid. Werken aan diversiteit en inclusie moet niet vrijblijvend zijn. Dit vraagt om zichtbare stappen, bijvoorbeeld het verplicht stellen van trainingen over dit onderwerp. Bij deze stappen moeten medewerkers nauw betrokken worden, zodat ambtenaren zich serieus genomen voelen en weten wat er bijvoorbeeld gebeurt wanneer zij ergens melding van maken. 

Naar aanleiding van de signalen en rapporten zijn de eerste acties ondernomen door de gemeente. De GroenLinks fractie zal we de voortgang en uitvoering daarvan scherp in de gaten houden. In een samenleving die steeds meer verhardt, waar racisme en uitsluiting steeds meer wordt genormaliseerd, moeten we als Amsterdam constant blijven strijden voor een inclusieve en veilige stad. Ook in onze eigen organisatie. 

Mocht je vragen of opmerkingen hebben, of signalen willen doorgeven, kun je contact opnemen met Jenneke van Pijpen via: j.van.pijpen@raad.amsterdam.nl