Maandagavond presenteerden Andrée van Es en Bram van Ojik hun werkgelegenheidsplan “Werk eerlijk delen!” in De Burcht, een pleidooi voor linkse hervormingen op de arbeidsmarkt. Hun meelezers waren Paul de Beer, directeur van het wetenschappelijk bureau van de FNV en Michiel Hietkamp, voorzitter CNV Jongeren. Ik mocht hun presentatie aanhoren samen met een uitgebreid gezelschap van GroenLinks-leden en enkele overtuigde niet-op-GroenLinks-stemmers.

De Burcht

Eén van Amsterdams allermooiste gebouwen, in 1899 ontworpen en gebouwd door Berlage voor de Algemeene Nederlandsche Diamantbewerkersbond, een van de eerste vakbonden in Nederland . Prachtige tekeningen aan de wand in de Bondsraadszaal door Richard Roland Holst en zijn vrouw Henriette. Henriette was toen al lid van de SDAP, maar stapte later over naar de SDP, één van de voorlopers van GroenLinks. Henriette Roland Holst schreef in 1902 Kapitaal en arbeid in Nederland, een schets van de sociaaleconomische ontwikkeling van Nederland in de 19e eeuw, in 1947 door historicus Jan Romein omschreven als ”een geniale greep”. Historische grond dus.

Presentatie werkgelegenheidsplan anno 2014



Andrée beschreef in bevlogen houding haar activiteiten om Amsterdamse jongeren (weer) aan het werk te krijgen. Vanaf haar begin als wethouder in 2010 was de werkgelegenheid in Amsterdam problematisch, maar dat leek toen nog van korte duur. Intussen is de verwachting dat pas in 2020 er een aantrekking van de arbeidsmarkt gaat plaats vinden. Er moet dus nu iets gebeuren.

Afgelopen jaar heeft Andrée persoonlijk zeker 100 werkgevers gebeld met de vraag of zij mee willen en kunnen werken aan meer werkgelegenheid in Amsterdam. 

Het antwoord was: willen ja, kunnen nee. Bijna iedere werkgever is op dit moment mensen aan het laten gaan. 

Voor stages wordt door werkgevers naar stagiaires buiten Amsterdam gezocht, omdat men daar meer kwaliteit van verwacht. Intussen is de kwaliteit van het onderwijs in Amsterdam veel beter, maar het is nog niet genoeg.

Bram van Ojik wil vooral de oplossing van het probleem zoeken in de structuur van de arbeidsmarkt, niet in de onvolkomenheden van de werklozen. Nu wordt te vaak veronderstelt dat werkloos zijn aan jezelf ligt. 

Samen concluderen ze dan ook dat werk meer eerlijk verdeeld moet worden onder alle Nederlanders. Dat staat in hun plan "Werk, eerlijk delen!

“Solidariteit weerstaat ook de lonkende stem van het goud” staat er op de wand van de Bondsraadszaal. Deze discussie is hier een eeuw geleden dus ook al gevoerd. De keuze vóór genoeg geld voor allen tegen meer geld voor weinigen moest ook eind 19e eeuw al verdedigd .