In het plan ‘Werk, eerlijk delen!’ pleit wethouder Andrée van Es samen met GroenLinks partijleider Bram van Ojik voor een werkweek van 32 uur in combinatie met minder belasting, juist voor de onderste loonschalen. Naast een kortere werkweek pleiten Van Es en van Ojik voor gerichtere scholing, meer mogelijkheden om vanuit bijstand naar parttime werk te gaan en minder belasting op werk. De gemeente Amsterdam zou daarbij het voortouw moeten nemen.
Andrée van Es: “Ik heb de afgelopen jaren als wethouder gezien dat mensen in een uitkering heel gemotiveerd zijn om aan het werk te gaan. En werkgevers willen ook graag mensen in dienst nemen. Maar uiteindelijk komen er niet zomaar banen bij. Als gemeente moeten we het voorbeeld geven meer banen te maken, door ook hier 32 uur de norm te maken."
Door de economische crisis, maar ook door processen als automatisering is het maar zeer de vraag of iedereen wel een baan kan krijgen. Dan is het beschikbare werk eerlijk delen veel logischer en toekomstbestendiger. Van Es en Van Ojik doen verschillende voorstellen om werk eerlijker te delen.
Van Ojik: “Er staan veel te veel mensen aan de kant en ondertussen is werken voor de mensen die wél een baan hebben haast topsport geworden. We moeten het werk dat er is eerlijker delen. Daar krijgen we allemaal meer zekerheid voor terug.”
GroenLinks wil dat het voor werknemers en werkgevers makkelijker wordt om over te gaan naar een 4-daagse werkweek. Zo’n maatregel, gecombineerd met lagere loonkosten, maakt nieuwe banen. Dan moet het minimumloon dus omhoog voor mensen aan de onderkant. De combinatie van bijstand en werk moet veel makkelijker worden. Echt werken naast je bijstand helpt immers om weer volledig mee te doen in Nederland. Recht op scholing voor iedereen, ook voor mensen in de bijstand, is belangrijk, om tweedeling op de arbeidsmarkt tegen te gaan.
Van Es en Van Ojik presenteerden hun plan in het Vakbondsmuseum, naar aanleiding van een driedaagse stage van Bram van Ojik bij de Dienst Werk & Inkomen. CNV-jongeren voorzitter Michiel Hietkamp meldde tijdens het afsluitende panel steun voor een kortere werkweek onder jongeren: “erg aantrekkelijk voor jongeren, om aan de bak te komen in banen waar het nu niet mogelijk is". Directeur van het Wetenschappelijk Bureau van de Vakbeweging Paul de Beer was blij met deze analyse: “Ik ben zo blij dat ik eindelijk een keer deze analyse lees. Deze crisis leert ons dat meer banen niet vanzelf komen, de vraagkant moet meer aandacht krijgen. Dat doet dit stuk.