GroenLinks: kolen eindelijk haven uit

GroenLinks Amsterdam is verheugd met het besluit van de haven om in 2030 steenkolen uit Amsterdam te bannen. Dit besluit komt na een motie op initiatief van GroenLinksraadslid Jasper Groen waarin opgeroepen wordt om een einde te maken aan de heerschappij van de vuile grondstof in de hoofdstad. ‘Mooi dat de haven na lang aandringen van de raad deze belangrijke en dappere stap durft te zetten. We vinden het goed om te lezen dat de haven nu ook zelf geen toekomst meer ziet in steenkolen’, aldus Groen.

Op dit moment is de haven in Amsterdam nog de tweede steenkoolhaven van Europa. GroenLinks Amsterdam is al jarenlang pleitbezorger van het uitfaseren van kolen in de haven. 'Kolen zijn vieze rotzooi die niet bij een duurzame stad passen. Wij hadden graag gezien dat de haven al eerder deze keuze maakte, maar zijn blij dat de knoop nu alsnog doorgehakt is’, gaat Groen verder.

GroenLinks Amsterdam is overigens wel verbaasd dat wethouder Kasja Ollongren eind 2014 aangaf dat het opzeggen van contracten niet mogelijk zou zijn voor 2040. Nu komt de haven zelf met een plan dat aantoont dat dit wel degelijk kan. Groen hoopt dat de haven er ook op voorbereid is als blijkt dat kolen nog eerder uit de hoofdstad kunnen. Op dit moment is de haven nog erg afhankelijk van de kolenoverslag.

Jasper is op dit moment op reis in Colombia om de situatie in de koolmijnen daar nader te onderzoeken. Lees hier meer over zijn reis.