Naar aanleiding van vragen van GroenLinks en SP heeft het college besloten een groep bijstandsgerechtigden te compenseren voor de kostendelersnorm. Het gaat om gezinnen waarvan één van de partners geen geldige verblijfsstatus heeft. Daarnaast onderzoekt het college welke mensen onterecht worden benadeeld door de regel. In juli riepen raadsleden Femke Roosma (GroenLinks) en Peter Kwint (SP) het college op om de gevolgen van de kostendelersnorm te onderzoeken en de slachtoffers snel te compenseren.
Wat GroenLinks betreft moet het college zoveel mogelijk doen om de schrijnende gevolgen van deze maatregel van het kabinet Rutte-Asscher te compenseren. De financiële tegemoetkoming voor de gezinnen met een partner zonder verblijfsstatus en het onderzoek zijn hierbij een goed begin. “We zijn blij dat het college dit nu oppakt. Uit het onderzoek zal blijken welke gevolgen de kostendelersnorm nog meer heeft, bijvoorbeeld voor daklozen of jongeren met schulden. Hiermee willen we Den Haag laten zien dat de kostendelersnorm onrechtvaardig is en moet worden afgeschaft,” zegt Roosma.
De kostendelersnorm houdt in dat mensen met een bijstand, die samen met andere volwassenen in een huis wonen, gekort worden op hun bijstand. De kostendelersnorm is onderdeel een landelijke bijstandswet waar GroenLinks zich eerder al tegen verzette. “Door deze regels zien we dat gezinnen die op straat komen te staan, niet meer aankloppen bij familie om hulp. Ze zijn bang gekort te worden op hun bijstand,” aldus Roosma.