Bloedkolen zijn niet welkom in de Amsterdamse Haven. Een ruime meerderheid van de gemeenteraad heeft zich woensdag achter dat standpunt van GroenLinks geschaard. De wethouder heeft toegezegd dat ze in een coalitie met de wethouder haven van Rotterdam, de beide havenbedrijven en minister Ploumen wil onderzoeken of ze gezamenlijk iets kunnen doen aan de aanwezigheid van bloedkolen in de Nederlandse Havens.
GroenLinks heeft in 2015 schriftelijke vragen gesteld aan het college over de aanwezigheid van bloedkolen in de Amsterdamse Haven. In een antwoord op die vragen gaf het college aan dat er inderdaad bloedkolen in de Amsterdamse Haven liggen, en dat ze het Havenbedrijf zou vragen daar iets aan te doen. De Haven kondigt nu in haar Strategisch Plan inderdaad meer aandacht voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen aan, maar concreet wordt het nergens. Reden voor GroenLinks om bij de bespreking van het strategisch plan steun te zoeken bij andere partijen om het punt ten aanzien van bloedkolen te concretiseren.
Mensenrechtenorganisatie PAX voert campagne om de kolenbedrijven Drummond en Prodeco te dwingen tot genoegdoening voor de Colombiaanse slachtoffers en om te voorkomen dat het geweld in het mijnbouwgebied opnieuw oplaait. De dialoog met energiebedrijven in Nederland is weliswaar op gang gebracht, maar door de Amsterdamse en Rotterdamse Haven worden nog ettelijke tonnen bloedkolen vervoerd naar Duitsland. Om Drummond en Prodeco in beweging te krijgen moeten daarom ook de havens in actie komen: bloedkolen moeten worden geweerd. GroenLinks vraagt daarom aan het college en de haven:
Aantoonbare druk op Drummond en Glencore/Prodeco uit te oefenen om een dialoog te starten met de slachtoffers van het geweld in het mijnbouw gebied gericht op erkenning en verzoening, en een publiek signaal af te geven over het belang van een proces gericht op genoegdoening en verzoening en de betrokkenheid van mijnbouwbedrijven daarbij.
PvdA en D66 omarmden deze eis en in reactie daarop antwoordde het college dat het de zorgen over de bloedkolen deelt. Het college is bereid een coalitie te vormen met de wethouder Haven uit Rotterdam, de havenbedrijven van Amsterdam en Rotterdam en mogelijk ook met minister Ploumen om te kijken of die coalitie gezamenlijk iets kan doen aan de bloedkolen.
Hiermee zijn de bloedkolen de haven natuurlijk nog niet uit, maar het voert de druk op de kolenbedrijven wel op om nu eindelijk mee te werken aan het verzoeningsproces, en om te voorkomen dat de mensenrechtenschendingen in Colombia zich herhalen. GroenLinks zal aandacht voor deze kwestie blijven vragen totdat alle bloedkolen definitief de Haven uit zijn.